Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izborite se sa prazničnim stresom

Stres izazvan pripremama za praznike, roditelji često prenose na decu. Kako ga prevazići?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Praznike dočekujemo kao vreme za odmor, provod, ili susrete sa prijateljima. Ali, kako pokazuju neke psihološke studije, umesto vremena koje bi trebalo da bude ispunjeno zadovoljstvom, radošću, druženjem i opuštanjem - praznici mogu da budu izvor stresa i okidač depresivnih osećanja.

Kako, kao roditelji, da se ponašamo prema deci u periodu slavlja i raspusta, pitali smo Maju Moreno, psihologa.

Zašto i u kojoj meri vreme praznika može da izazove stres?
- Stres je sastavni deo našeg života. Javlja se, u manjoj ili većoj meri, svakodnevno. Obaveze na poslu i u domaćinstvu, nedostatak vremena i novca, porodične nesuglasice i konflikti - sve su to okolnosti koje izazivaju stres. Baš iz tog razloga, većina nas željno iščekuje praznike, kao priliku da se odmori od svakodnevnog stresa i provede vreme sa najbližima.

Uključivanje dece u kućne poslove

Kao i u svakodnevnom životu, deca i u periodu praznika mogu i treba da učestvuju i pomažu u kućnim poslovima. Svakako, u skladu sa njihovim uzrastom i mogućnostima. To nije korisno samo za stvaranje radnih navika i savladavanje veština u obavljanju određenih poslova, već je i dobra prilika da vreme provedete zajedno. A u nekim zaduženjima, deca će zaista uživati, kao što je pomoć u pripremi hrane - pogotovo ako su u pitanju kolači! 

Međutim, pripreme za praznike, kao što je planiranje putovanja u poslednjem trenutku, ili spremanje praznične trpeze i kupovina poklona - mnogi doživljavaju kao dodatne obaveze, koje doprinose već dovoljno stresnoj svakodnevici. Pa ipak, ako nedostatak vremena, novca i gužve u prodavnicama utiču na naše raspoloženje u toj meri da bismo najradije preskočili ili odložili praznike, trebalo bi da se zapitamo da li su pripreme za njih same po sebi dovoljan razlog za veliki stres.
Najverovatnije, u osnovi tolikog "stresa" leže neka dublja nezadovoljstva: sobom, svojim profesionalnim ostvarenjima, privatnim životom... Inače, takva nezadovoljstva se uvek oštrije osećaju u prelaznim periodima, naročito oko Nove godine i božićnih praznika. Jer, tada se "podrazumeva" preispitivanje onog što smo postigli u prošlosti i bojazan od neizvesnosti onog što nas čeka u budućnosti. U stvari, ti prelazni periodi nas podsećaju da vreme prolazi, kao i sam život.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica