Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moj rođak sa sela – odrastanje i odvajanje

Posle višemesečnog odlaganja, prošlog vikenda smo konačno uspeli da pobegnemo iz Beograda i posetimo rodbinu u selu blizu Zrenjanina. Za moje Dečake, svaki naš odlazak tamo je nova avantura i prilika da uživo vide i dodirnu sve ono što gledaju u slikovnicama – prasiće, svinje, krave, koke, piliće.. O njihovom oduševljenju životinjama ne treba puno govoriti. Taman kad pomislim da im je dosta stajanja, oni bi me prekorili da "nisu još gotovi". Za njih je i posmatranje neka vrsta igre i pobeđivanje objektivnog straha što je prasence iz knjige oživelo.

Copyright: Copyright 2009 Software:GIMP 2.6.10 Created: 2011:12:14 13:17:39

Daleko od mekanih igraonica i gradskih parkića, "natrontani" i rumenih obraza, Dečaci su za tren osvojili avliju, ravnopravno "pomažući" u svim poslovima – prebacivali su kukurzne čutke u kante, hranili životinje, pomagali oko mlevenja mesa i punjenja kobasica i naravno odbijali da uđu u kuću za popodnevnu dremku, jer "ko još spava pored tolikog posla".

A kad bi konačno ušli u kuću, onda bi ih tete dvorile kako samo to one umeju. Za Dečake su posebno mesile štrudle i salčiće, kupile čokolade i lizalice...
Posle ovih poseta, svi se uvek vratimo kući za kilo teži, a onda danima jedemo sve ono što su nam spakovale za put, od domaćih jaja, šunke i kiselog mleka do već pomenute štrudle.

Poseta rodbini je uvek prilika da se na kratko povučemo u našu "sobu za maštanje" i zamislimo kako bi bilo lepo preseliti se tamo sa klincima i pružiti im jednostavniji i manje haotični život. Pomislimo kako ne bi svaki dan gubili više od sat vremena u saobraćaju od kuće do posla i nazad, kako bi nam deca bezbednije išla do vrtića, a kasnije i do škole koja je iza ćoška, kako bi imali više vremena za komšijske priče... Taj naš idličan doživljaj života na selu i jadikovanje kako je život u Beogradu ponekad težak i pregust, prekinula je samo jedna potpuno iskrena rečenica rođake, koja ima dva ćerke. Starija je pre dva meseca otišla od kuće na studije, a za koju godinu će to isti učiniti i mlađa.

–I onda ćemo nas dvoje ostati sami u ovolikoj kući...

Copyright: Copyright 2009 Software:GIMP 2.6.10 Created: 2011:12:14 13:18:45

Razmišljam o svojim drugaricama, poznanicima, kolegama kojima je posle studija Beograd logično postao stalna adresa. Neki od njih već imaju decu. Razmišljam o njihovim roditeljima i koliko mora da su ponosni i srećni kad ih deca i unuci posete za vikend.

Razmišljam o mojim roditeljima kojima nikada nije teško da „skoknu“ do Subotice i pripomognu mojoj sestri, koja tamo trenutno živi.

Gledam moje klince kako se bezbrižno igraju. Zajedno imaju tek pet godina i ceo svet se vrti oko njih. Mama i tata su im uvek na dohvat ruke. Bez obzira da li ćemo živeti samo sprat iznad njih ili u nekom drugom gradu, već sad znam da ćemo i kad odrastu uvek biti tu za naše Dečake. Jer, koji su to kilometri koji bi mogli bilo koga od nas da spreče da budemo tu za svoju decu? 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica