Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samohrani roditelji - heroji sadašnjice

Uživanje u roditeljstvu onih koji su izabrali, ili su zbog životnih okolnosti dovedeni u situaciju da sami brinu o deci, ometeno je brojnim problemima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nedostatak novca je na vodećem mestu, ali tu su i emotivni problemi, kao i neprijatnosti izazvane nedovoljnim razumevanjem okoline. Koja muka je veća - stara je tema, za koju još uvek nije izmišljena mera. Ipak, i u aktuelnom "trenutku", za koji retko pronalazimo pozitivne atribute, određena pomoć ipak postoji.

Samohrani roditelji su svojevrsni heroji. Nepodeljena odgovornost, istrajnost, samostalno rešavanje egzistencijalnih i emotivnih problema, nerazumevanje, nepravde, i mnogo sličnog - čine život koji nije iz mašte, ali koji ovi roditelji dosledno vode zbog ljubavi prema svojoj deci. Reč je o vrlini.
Ne postoji precizna evidencija o broju samohranih roditelja u našoj zemlji, a interesantno je da domaći Zakon o porodičnim odnosima ne poznaje termin "samohrani roditelj", već pojam "samostalnog vršenja roditeljskog prava". Jedini podatak koji otvara temu o broju samohranih roditelja je cifra od 39.317 jednoroditeljskih porodica koje ostvaruju pravo na dečji dodatak, odnosno 60.634-oro dece koja dobijaju ovu vrstu materijalne pomoći od Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

(Ne)prihvatanje različitosti

Samohrani roditelji u savremenom društvu su učestala kategorija - koju, izgleda, i dalje prihvatamo kao bitno drugačije. Samohrane majke, kojih je više nego samohranih očeva, kažu da se okolina prema njima odnosi različito. Muška populacija ih uglavnom doživljava kao "slobodne zone", ili ortački, dok se - nepojmljivo, u stavovima drugih žena očitava prezir. Da li zbog projekcije da je samim ženama "dozvoljeno sve", zato što ih vide kao potencijalnu opasnost ili, jednostavno, kao one koje nisu uspele u životu? 
Oslanjanje na primarnu porodicu, svojstveno našoj kulturi, jeste dragocena podrška i pomoć, ukoliko postoji. Kada je reč o institucionalizovanoj pomoći, grubo podeljeno - postoje tri nivoa. Prva dva dolaze od države, a treći podrazumeva samoinicijativno organizovanje, odnosno udruženja samohranih roditelja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica