Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje doma: Radni kutak u dečjoj sobi (SAVETI, IDEJE)

Organizovanju i dizajniranju radne zone treba posvetiti posebnu pažnju. Pročitajte savete arhitekte za savršeno uređenje sobe za školarca.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Radna zona u dečjoj sobi je mnogo više od obične zone sobe. U njoj se deca igraju, opuštaju, druže, koncentrišu na obavljanje svakodnevnih školskih obaveza.

Nameštaj

Osnovni delovi nameštaja u radnoj zoni su: radni sto, fioke i police. Ukoliko postoji mogućnost, za decu mlađeg školskog uzrasta može da se postavi mini školska tabla.

Radni sto

Školska tabla Ukoliko postoji mogućnost, dobra ideja je montiranje školske table u dečjoj sobi. Na jedan opušten način, detetu će biti lakše da prihvati sve "teškoće" i školske obaveze, barem na početku školovanja. Uz tablu treba nabaviti krede u različitim bojama i sunđer.

Minimalna preporučena dužina radnog stola je 100 centimetara, a dubina 60-70 centimetara. Ova površina je dovoljna da bi na stolu mogle nesmetano da se rašire knjige, sveske, pribor za crtanje i pisanje. Ako je predviđeno da na stolu stoji kompjuter, preporučena dužina stola je 150 centimetara.  

  • Položaj stola je uslovljen položajem prozora, odnosno smerom prodora prirodne svetlosti, koja je veoma važna, ali zavisi i od toga da li je dete levak ili dešnjak.
  • Osim prirodnog, izuzetno je važno i postavljanje veštačkog osvetljenja. Najčešće nije dovoljno plafonsko osvetljenje, već je potrebno dodatno osvetljenje u vidu lampi, koje imaju samo tu namenu - da osvetle radnu površinu.
  • Položaj stola treba da je takav da je omogućena kontrola ulaznih vrata iz sedećeg položaja, bez okretanja deteta za 180 stepeni. Ako u sobu treba da postavite dva stola, postavite ih paralelno, jedan uz drugi, ili pod uglom od 90 stepeni, da bi jedan mogao da bude osvetljen frontalno, a drugi sa leve ili desne strane prirodnom svetlošću.

Povezane vesti

Dizajn radne zone za dete predškolskog i ranog školskog uzrasta ne treba da izgleda ozbiljno i "hladno" kao da je vaše dete student jer će ga to odbiti i uplašiti od škole

Osigurajte nekoliko fioka, po mogućnosti u sklopu stola. One mogu da budu organizovane kao posebna komoda, koja se postavlja ispod ili pored stola, u zavisnosti od raspoloživog prostora i opšteg rasporeda. Često su komode mobilne, sa točkićima, pa po potrebi mogu da se premeštaju i postavljaju u različite položaje u prostoru.

  • Potrebno je obezbediti dovoljno polica za smeštaj knjiga. Površine polica i potreba za njima biće sve veća kako dete raste i "ide napred" u svom učenju i školovanju. Najzgodnije je da se police okače iznad radnog stola, jer se na taj način štedi prostor, i zona se koncentriše na određeno mesto. To je bolje nego da su radne površine raspoređene po celoj sobi. Za smeštaj knjiga mogu da se obezbede i dekorativne kutije. Za ovaj deo je važna dobra preglednost i urednost, jer će time i detetov odnos prema učenju i školi biti bolji, što svaki roditelj želi.Foto: Shutterstock

Dizajniranje radne zone

Dizajn radne zone za dete predškolskog i ranog školskog uzrasta ne treba da izgleda tako ozbiljno i "hladno" kao da je vaše dete student. Ne treba ga preteranom ozbiljnošću odbiti i 

uplašiti od škole, jer može da se desi da to prihvati kao neko "mučenje". Imajte na umu da je dete u tom periodu još uvek malo, i da voli da se igra, da ga ne privlače obaveze.

  • Poigrajte se bojama. Beo, bež, oker ili braon sto se lepo kombinuje sa policama i stolicom u ciklama ili plavoj boji. Vi možete da koristite i druge boje - koje vi volite ili vaše dete, ako je u uzrastu da samo može da bira boje i dizajn po svom ukusu. Ako imate beo sto sa fiokama, možete lepo da ga dizajnirate, da ne bude monoton. Jednu fioku možete da ofarbate tako što ćete da joj dodate raznobojne, sitne tufnice, a drugoj dodajte raznobojne tanke pruge... i tako naizmenično. Tufničastim ili prugastim dezenom možete da presvučete stolicu ili ofarbate radnu površinu stola. Dekorativna može da bude i stona lampa, ili mali tepih.

Povezane vesti

  • Dozvolite detetu da zidove radne zone slobodno koristi za predstavljanje svojih "radnih aktivnosti", jer to može da bude izuzetno šarmantno i dekorativno. Na policama i na radnom stolu uvek može da se nađe neki zeka ili meda, lutka ili simpatičan sat.


Foto: Shutterstock

Radna zona u maloj sobi

U manjim sobama, gde komotno može da se postavi samo krevet, postoji problem prostora za rad. U tom slučaju, treba dobro iskoristiti raspoloživi prostor. Krevet treba da bude

Dozvolite detetu da zidove radne zone slobodno koristi za predstavljanje svojih "radnih aktivnosti", jer to može da bude izuzetno šarmantno i dekorativno

konstruisan tako da bude na sprat, iako je soba namenjena jednom detetu. U donjem delu mogu da budu smeštene fioke i radna površina stola, ali tako da je radna površina mobilna i da može da se postavi pod uglom od 90 stepeni u odnosu na krevet. Radna površina može da se izvlači ispod površine kreveta i kao fioka. Treba voditi računa da je projektovana visina odgovarajuća. Po završetku radnih aktivnosti, radna površina se vraća u prvobitni položaj - u ravan kreveta. Na ovaj način, dobija se dovoljno površine za sve što je potrebno.

Povezane vesti

  • Ako postoji mogućnost, pogodno je da se radna zona organizuje u niši (udubljenju u zidu). Niša treba da ima dovoljnu širinu i dubinu da bi se smestilo sve što je potrebno od nameštaja. Može da ima i vrata, tako da se po završetku radnih aktivnosti zatvori i zaključa, da svojim rekvizitima ne bi narušila postojeći imidž sobe. Ovu ideju možete da primenite i u nekim drugim prostorijama, a ne samo u dečjoj sobi.
Ugaono organizovanje radne zone

Ugao (ćošak) sobe je pogodan za organizovanje radnih aktivnosti, jer deluje diskretno i ušuškano. Ako ste u mogućnosti, napravite ugaoni radni sto, sa polukružnim izrezom na mestu gde se postavlja stolica. Ovakav sto obezbeđuje dovoljnu radnu površinu za smeštaj kompjutera, kao i za komotno obavljanje potrebnih radnih aktivnosti.

  • Postojeći ormar vam može poslužiti za organizovanje radne zone ako se sastoji od više prečki, odnosno manjih ormara postavljenih jedan na drugi, a koji se zatvaraju posebnim vratima. Vi možete da prepravite postojeći ormar tako da može da vam posluži u pomenutu svrhu, i da u potpunosti bude podređen radnim aktivnostima. Na srednju prečku postavite kompjuter ili druge radne alate. Bitno je da ispod prečke imate dasku koja se izvlači, i koja predstavlja radnu površinu za smeštaj - na primer, tastature. Ona mora da bude dovoljno dugačka, da ispod nje bude dovoljno prostora da se prilikom sedenja smeste noge. Po završetku radnih aktivnosti, orman se zatvara i zaključava. Na ovaj način, postižete da prostor u sobi deluje urednije i čistije, a iza radnih aktivnosti ne morate mnogo da raspremate. Sam ormar može da bude dekorativan i akcentovan u prostoru.

Povezane vesti

Radna zona za najmlađe

Odgovarajući radni prostor ili zonu treba organizovati onda kada dete počne da pokazuje prva interesovanja za crtanje. Ako je interesovanje veće, zona više dobija na značaju. Osim crtanja, dete može da pokazuje interesovanje da radi i druge kreativne stvari: gradi kule od kockica, pravi ukrase, itd. Vi treba da uočite i podržite njegova interesovanja, pa da mu u skladu sa tim kupujete igračke ili bojice.

Deo zida koji pripada radnoj zoni, možete da obojite u jednu od živih boja, na primer - žutu, dok stolice mogu da budu crvene ili narandžaste.

Glavno je da ima dovoljno polica za smeštaj knjiga, pribora i igračaka. Radi urednosti, nabavite raznobojne kutije za smeštaj potrebnih "rekvizita", i njih postavite na police. Iznad radne površine postavite tablu na koju mogu da se okače tek nacrtani crteži i druge mališanove kreacije. Veličina i visina nameštaja se za početak prilagođava uzrastu deteta.

Marija Kočović, diplomirani inženjer arhitekture

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica