Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška natalitetu

Pojedini gradovi u Srbiji su nizom pomoći porodicama rešile da utiču na povećanje nataliteta. Navodimo nekoliko pozitivnih primera.

Mnogi se slažu da je biti roditelj možda najteže i najodgovornije zanimanje u životu svakog pojedinca. Ako se tome pripiše ekonomska kriza, nemaština, nezaposlenost... onda podizanje i vaspitavanje dece može da bude još teže, pa je svaka pomoć roditeljima dobrodošla.


Beograd

Projekti za buduće majke
Grad Beograd je u protekle dve godine finansirao više projekata za buduće majke.
Zaposlene trudnice sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda dobijaju pun iznos plate dok su na trudničkom bolovanju, a ne samo 65 odsto, koliko je država propisala. Nezaposlene porodilje od Grada dobijaju jednokratnu novčanu nadoknadu od 50.000 dinara za svako rođeno dete, a zaposlene porodilje, čiji je ukupan mesečni prihod po članu porodice manji od 10.000 dinara, od Grada dobijaju jednokratnu nadoknadu od 25.000 dinara.

Ova prava porodilje mogu da ostvare na osnovu zahteva podnetog u roku od tri meseca od dana porođaja, i to Sekretarijatu za socijalnu zaštitu (Tiršova 1). Prema podacima Gradske uprave, više od 20.000 porodica je iskoristilo pravo na jedan od ovih vidova pomoći.

Grad Beograd takođe finansira drugi pokušaj vantelesne oplodnje, a u toku 2010. godine je za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno 50 miliona dinara, za 215 bračnih parova.

Roditeljski i dečji dodaciPrema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, u Srbiji dečji dodatak prima oko 200.000 porodica i 384.000 mališana, a roditeljski dodatak 61.000 porodica. Visina roditeljskog dodatka za prvo dete se isplaćuje jednokratno, u iznosu od 27.833 dinara, za drugorođeno dete 108.838 dinara, u 24 rate (mesečno 4.534 dinara), za treće dete je roditeljski dodatak 195.900 dinara, odnosno 8.162 dinara mesečno, za četvrto dete 261.198 dinara, odnosno 10.883 mesečno. Visina dečjeg dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete je 1.945 u redovnom iznosu, i 2.528 u uvećanom iznosu.

Pomoć za više dece
Jednom godišnje, obično krajem godine, novčanu pomoć dobiju i roditelji trojki, četvorki, petorki i duplih blizanaca.

Beogradski bebi klub
Od 1. januara 2011. godine, svaka beba koja se rodi u prestonici - osim krštenice će dobiti i takozvanu člansku kartu Beogradskog bebi kluba, tačnije paket dobrodošlice u vrednosti od 12.000 dinara. U njemu je sve ono što je neophodno svakoj porodici prilikom rođenja bebe: komplet za negu bebe i majke, komplet pelena, benkice, zeke, peškir, prekrivač, kao i edukativni materijal i torba sa podlogom za povijanje. 

Jagodina

Svako novorođenče u Jagodini dobija 200 evra
Briga o deci je jedan od prioriteta lokalne vlasti u Jagodini. U tom gradu, nezaposlene trudnice i porodilje dobijaju od opštine mesečnu finansijsku pomoć od 10.000 dinara. Svako novorođeno dete dobija 200 evra, a svako četvrto, peto i naredno dete - po 200 evra mesečno, i to do punoletstva. Svaki đak prvak dobija po 8.000 dinara, kao i besplatnu ekskurziju. 

Niš

Trudnoćom do posla
Poražavajući demografski podaci u Nišu su naveli nadležne u toj opštini da porade na podsticaju nataliteta. Tako je Savet za pronatalitetnu politiku grada Niša pokrenuo projekat "Trudnoćom do posla", prvi te vrste u našoj zemlji. Projekat se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i poslodavcima koji žele da zaposle žene koje planiraju potomstvo, ili su u prvom tromesečju trudnoće. Suština je u tome da poslodavci od Grada dobijaju subvencije za plate i doprinose do otvaranja porodiljskog bolovanja, a po isteku bolovanja, poslodavci su u obavezi da te žene vrate na posao. Ova akcija je, kako navode nadležni u toj opštini, način da buduće majke koje nisu u radnom odnosu ostvare pravo na porodiljsko bolovanje, kao i da se smanji otpor poslodavaca prema zapošljavanju trudnica.

Kolica za bebe i poklon-čestitke
Beogradska Opština Savski venac već nekoliko godina zaredom poklanja kolica svakom bračnom paru sa kolektivnog venčanja koji u tekućoj godini dobije bebu. Samo u toku 2010. godine, kolica je dobilo više od stotinu parova. Opština Stari grad, na primer, već tradicionalno uručuje poklon-čestitke bebama rođenim tokom godine, a koje imaju prebivalište na teritoriji te opštine.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica