Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljstvo i kriza

Otkako je počela priča o svetskoj ekonomskoj krizi, mediji i šira javnost se bave njenim uzrocima i posledicama, sa posebnim osvrtom na efekte krize unutar porodice.

Ovakve medijske analize su obično propraćene pesimističnim prognozama o negativnim posledicama krize na brak, roditeljstvo i društvene odnose. Ako se uzme u obzir da smo pre svetske krize imali na ovim prostorima decenijsku krizu, slika naše svakodnevnice deluje pomalo sumorno. 

Najbolje stvari na svetu su besplatne

Moderan tempo života je takav da mi se čini da nalazimo sve manje vremena jedni za druge. Sveopšta trka za finansijskim boljitkom ima za posledicu manje vremena koje provodimo sa decom. Kao i za sve druge stvari u životu, smatram da je neophodno dobro se organizovati i pronaći ravnotežu. Moje roditeljsko iskustvo i iskustvo mojih prijateljica i poznanica pokazuje da deci nisu uvek potrebne skupe igračke i firmirana odeća, već kvalitetno vreme koje provode sa roditeljima. Svi mi čekamo da dođu neka bolja ili srećnija vremena, a u međuvremenu deca rastu. Najdragoceniji trenuci, koje novac ne može da kupi, upravo su oni trenuci koje provodimo sa našim mališanima, kao i nama bliskim ljudima. 

Bez obzira da li smo roditelji koji imaju sreću da rade i imaju redovne prihode, ili smo roditelji koji strepe da će nova kriza da zatvori vrata posla a otvori bure puno briga, ili smo roditelji koji strpljivo čekaju i nadaju se pozivu sa tržišta rada - biti roditelj danas znači suočiti se sa morem izazova i biti stručnjak za balansiranje između neophodnih stvari, potreba i želja.

Veština raspolaganja novcem
Raspolaganje novcem je, nažalost, veština kojoj nas ne uče u školama, iako je za život jedna od najvažnijih stvari. Stoga smatram da je najbolje da naučite kako da planirate i raspoređujete troškove.

Idealno bi bilo da se bračni partneri oko svega dogovaraju i da zajednički planiraju, uz obostrano postizanje kompromisa ukoliko to situacija nalaže. Možda vam može biti od pomoći da napravite knjigu izdataka, u kojoj ćete beležiti svakodnevne troškove, jer se svima nama dešava da se zapitamo gde nam odlazi novac tolikom brzinom. 

Kriza i deca
Finansijska kriza, odnosno smanjenje prihoda i/ili nedostatak novca u kući, jedan je od najvećih izvora nesuglasica i tenzija u braku, koje se neminovno prenose i na decu. Sukobi oko kućnog budžeta i raspolaganja novcem, poslednjih decenija su na našim prostorima jedan od najčešćih izazova u bračnoj zajednici.
Finansijske poteškoće ne bi trebalo da krijete od dece, već možete da ih objasnite na jedan primeren (umeren) način, u zavisnosti od njihovog uzrasta i okolnosti u kojima se nalazite. Imajte u vidu da deci predškolskog uzrasta nisu potrebna detaljna objašnjenja, već osećaj sigurnosti. Stoga im možete reći da postoje trenutni problemi i/ili poteškoće, ali da vi činite sve što možete da se situacija poboljša.

Uključeni u planiranje budžeta
Starija deca i tinejdžeri bi trebalo da budu uključeni u planiranje kućnog budžeta i troškova, jer je to jedan od najboljih načina da nauče da raspolažu sa novcem i da se odgovorno ponašaju. Sa starijom decom takođe možete otvoreno da razgovarate o stvarima kojih ste se vi lično odrekli, jer će tako lakše i bolje da shvate ukoliko im saopštite da trenutno niste u mogućnosti da im izađete u susret za neku od njihovih želja ili potreba.

Ivana Vitas Đelić, Udruženje Roditelj


MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica