Kao i svaka druga soba u stambenom prostoru, i bebina, kasnije dečja, soba treba da zadovoljava funkcionalne i estetske kriterijume onog ko u njoj boravi. Dok iščekuju prinovu, roditelji se trude da za novog člana porodice obezbede najbolje moguće uslove. U pripreme za to svakako spada i krečenje prostorije u kojoj će beba da spava, ali i ostalih prostorija u kojima će da boravi.

Prvi korak - krečenje

Pitate se zašto je važno krečiti pred bebin dolazak? Ovaj neophodan posao se radi iz nekoliko razloga. Obnavljajućim bojenjem zidova (krečenjem) se podiže nivo higijene prostorije, tj.  otklanja se sva nečistoća nataložena na zidovima. To se najbolje vidi ako su zidovi bili obojeni belom bojom. Drastična je razlika između nove bele boje i stare - koja sada deluje prljavo i ružno.

Krečenjem se u prostorije unosi svežina. Zbog čistoće zidova je vazduh svežiji, „lakši“, a pre svega zdraviji. Sveže obojeni zidovi ostavljaju i bolji psihološki utisak na roditelje i na dete, zbog toga što je okruženje čisto, sveže i lepo.

Zajednička soba

Ukoliko beba mora da bude u sobi sa roditeljima treba voditi računa o rasporedu nameštaja. Tada se krevetac najčešće smešta uz roditeljski krevet. Trebalo bi da bude dovoljno odvojen da može da se priđe bebi... a opet, i da se uspostavi vizuelni kontakt. Praktično, krevetac treba da bude udaljen od kreveta roditelja 80, 90 centimetara. Potreban je i prostor za hranjenje bebe, za dojenje. To može da bude fotelja ili roditeljski krevet.

Pravo mesto za krevetac

Odaberite prikladan nameštaj i optimalno ga rasporedite. Koristite onaj sa točkićima, a ako ih nema - dodajte ih sami, jer mnogo olakšavaju manipulisanje. Pristup prozoru, ormaru, fiokama, vratima mora da bude neometan. Ako možete, izaberite ili napravite nameštaj zaobljenih ivica i uglova.

Prvo odredite mesto na kome će da bude krevetac. Ne bi trebalo da ga postavite ispod prozora, niti da iznad njega okačite krupniji nameštaj - iz sigurnosnih razloga, a i da vaša beba ne bi gledala u dno nekog ormarića ili police. Zid uz krevetac možete da ukrasite laganom policom za meke igračkice, ili zanimljivim zidnim crtežima.

Sto za prepovijanje

Osim kreveca, najviše mesta zauzima sto za prepovijanje. Najzgodnije je da bude uz krevetac, ali daleko od mogućeg izvora promaje. Ormarić sa osnovnim stvarima treba da je odmah do njega, ili ispod njega. Fioke treba lako da klize po nosačima koji imaju graničnike - da u žurbi ne biste izvukli celu fioku.

Lampa i sat - obavezni detalji

Bebinoj sobi je takođe potrebno dobro veštačko osvetljenje - prigušeno i blago svetlo za noćna hranjenja i bdenja, a drugo dovoljno jako za presvlačenje, negu i druženje. U svakom slučaju, luster i lampe postavite tako da ne možete lako da ih oborite ili udarite u njih glavom. I još jedna korisna stvar - sat, najbolje zidni, na uočljivom mestu će vam pomoći da se orijentišete u vremenu i rasporedu hranjenja, prepovijanja i uspavljivanja.

Bezbednost mora da bude na prvom mestu. Zato se i preporučuje da nikakvi izvori toplote ne budu pored kreveca - kao što je kvarcna grejalica ili gajtani od lampi koji vise i koje beba može da dohvati.