Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kratka pravila za udoban put

Bilo da se odlučite da putujete kolima, autobusom, vozom ili avionom, treba da se pridržavate nekih pravila i da imate najneophodnije stvari za bebu, ili starije dete, i vas. Sva prevozna sredstva imaju, kako prednosti, tako i mane.

 Izvor: Foto: Profimedia

Ako putujete avionom stići ćete brže nego bilo kojim drugim prevozom, ali tada spisak neophodnih stvari za put treba svesti na minimum.Ako putujete kolima, možete poneti sve što vam treba i sve što mislite da će vam biti potrebno, moći ćete da se zaustavljate i odmarate kada god poželite. Voz je, takođe, praktičan (spavaća kola), s obzirom da možete da šetate, opružite se, ili čak i spavate. Ako putujete noću, put nećete ni osetiti. Autobus je sigurno najneudobnije prevozno sredstvo za  putovanje, pa ga izaberite samo u krajnjoj nuždi ili za kraće relacije. Ako možete da birate, onda se odlučite za "modernije" autobuse koji imaju klima uređaj, toalet i slično.

Povezane vesti

Saveti za put kolima

- Na put krenite rano ujutru. Bebe, ali i starija deca, u toku puta, a posebno u ranim jutarnjim satima, spavaju. Na zadnje sedište stavite frotir ili čaršav i tanak jastučić.

- Mama treba sve vreme puta da sedi pored bebe (zbog iznenadnog i naglog kočenja; možda će beba biti nemirna u toku spavanja, pa se može prevrnuti i pasti).

- Ne vozite prebrzo, zaustavljajte se često. Putovanje treba da bude uživanje, a ne mučenje.

- Ponesite pelene za jednokratnu upotrebu (bebi će biti udobnije, a vama će biti lakše da je presvlačite), i to jednu na svaki sat koji ćete biti u putu, plus za hitne slučajeve (proliv i sl.)

-Obavezno se zaustavljajte kada je presvlačite ili hranite! Nikada, ali zaista nikada to nemojte raditi dok su kola u pokretu.

- Ne zaboravite vlažne i papirne maramice i prokuvanu vodu za piće.

-Takođe, ponesite i adaptiranu mlečnu formulu koju vaše dete koristi. Najbolje je pripremati mleko za svaki obrok, a takozvani kontejneri će vam biti od velike pomoći, jer u njih možete staviti odgovarajuću količinu mleka u prahu koje ćete dodati u prokuvanu vodu.

- Ponesite više sterilisanih flašica, za onoliko obroka koliko bi beba trebalo da ima u toku puta.

- Obavezno spakujte nekoliko presvlaka za bebu, jer  može bljucnuti, isprljati se hranom, ili joj jednostavno može "probiti " pelena. Ukoliko put traje duže od šest sati, obavezno napravite kombinaciju tople i laganije odeće, jer kako vas može mučiti vrućina u toku puta, tako vas može iznenaditi i hladni talas.

- Ako je cucla-varalica omiljeni "drug" vašeg deteta, obavezno je ponesite.

- Biće vam potrebne i portiklice, šolja (ako je vaša beba već koristi), ili još bolje plastične čaše.

- Zvečkice i igračkice kojim će se beba zabaviti u toku puta.

- Ponesite i 2- 3 plastične flaše sa običnom vodom- nekada maramice nisu dovoljne da obrišu bebu kada bljucne, umaže se hranom, ili se ukaki. U toku puta povremeno je umivajte i osvežite vodom.

 - Kada se zaustavite izvedite bebu iz kola. I njoj će prijati da izađe na svež vazduh. Starija deca će i sama tražiti da se zaustavljate, jer im je put dosadan i zamoran. Pustite dete da se protegne, malo se poigrajte i jurite, ali vodite računa da niste blizu puta gde kola "jure" i gde bi vaša i detetova bezbednost bila ugrožena.

- Nemojte praviti "blindirani" auto, otvarajte prozore i provetravajte, ali takođe vodite računa da beba / dete ne budu direktno izloženo promaji, ali ni suncu! Ako imate klimu u kolima ne pravite preveliku temperaturnu razliku.

- Koliko god je to moguće ispoštujte bebine /detetove potrebe i navike (spavanje, hranjenje, pojenje).

- Nikada ne ostavljajte bebu / dete, same u kolima, bez obzira što, na primer, spava. Parkirajte se, kada je to moguće, u hladovini i budite blizu kola, tako da uvek možete da vidite dete.

- Nabavite štitnike za prozore. Tako ćete zaštititi bebu / dete od sunca i toplote.

Povezane vesti

Saveti za put avionom

- Ponesite pelene za jednokratnu upotrebu, kese za odlaganje prljavih pelena, jednu preobuku, vlažne i papirne maramice, prokuvanu vodu za piće, mleko u prahu.

- Za stariju decu ponesite užinu (sveže napravljen sendvič ili grickalice kao što su grisine, krekeri i sl.), jer im se možda neće dopasti hrana koju dobiju u avionu.

- Sedište za kola je praktično i u avionu, posebno što stručnjaci za bezbednost leta tvrde da je dete bezbednije u sedištu nego u vašem krilu!

- U avionu može biti i dosadno, pa ponesite detetovu omiljenu igračku ili knjigu.

- Cucla za bebu, a bombona za starije dete odlična su preventiva od nagle promene pritiska koji se stvara u ušima prilikom poletenja i sletanja aviona. Starijem detetu objasnite zašto se to dešava da se ne bi uplašilo.

- Nikako ne dozvolite detetu da se šeta kroz avion.

Ishrana u toku puta

Poznato je da čim deca sednu u kola, autobus, voz, odmah traže nešto da grickaju. Izboru hrane treba posvetiti posebnu pažnju, kako bi izbegli eventualne neprijatnosti u toku samog puta. Dan pred put deca treba da uzimaju laganu hranu, dovoljno tečnosti, supe, voća, salate, sve ono što se inače preporučuje u toku leta. Lagani doručak, sendvič i čaj, na primer, treba pojesti sat vremena pred polazak. U toku puta deci treba davati što manje slatkih stvari. Suvi štapići, grisine, slani keksići su dobar izbor.

U sendvič stavite tanku krišku tvrđeg sira, prašku šunku, list salate ili sveži krastavac. Svaki sendvič posebno uvijte u foliju ili salvetu i držite ga u najhladnijem delu kola, autobusa ili voza. Hladan čaj od nane sa malo meda i soli osvežiće dete. On je ujedno i dobra prevencija, jer kada se znoje (kao i kada povraćaju), deca gube natrijum hlorid koji smanjuje osećaj mučnine.  Ne preporučuju se mutni i gusti sokovi, već bistri i sa manje šećera.

Saveti za put vozom

-Ako putujete vozom odlučite se za noćnu varijantu u spavaćim kolima. Koliko god uzbudljivo bilo i „najžilaviji“ mališan će se uspavati uz ljuljuškanje i jednoličan zvuk voza.

-Ponesite dovoljno hrane (sendviče, grickalice), mleko u prahu, prokuvane i obične vode, kao i pelene i stvari za presvlačenje. Put vozom može neočekivano da traje duže nego što je planirano. U tom slučaju ne sme ništa da vam nedostaje!

Saveti za put autobusom

Autobus koristite za kraće relacije, a ako se ipak odlučite za duži put onda se pridržavajte uputstva koja važe za voz.

-Preporučujemo da putujete noću, jer koliko god neudobno bilo, vaše dete će bar malo spavati.

-Moraćete da budete veoma vešti da presvučete bebu dok je autobus u pokretu. Nepisano je pravilo da će se ukakiti baš kada postoji najmanje uslova da je presvučete, ali budite spremni na sve.

-Pokušajte da dojite (hranite) bebu kada je autobus parkiran. Ukoliko je to nemoguće, budite veoma smireni i pažljivi prilikom hranjenja u toku vožnje!

-Pridržavajte se pravila o higijeni; za sebe ponesite vlažne asepsol maramice za ruke, a grudi  prebrišite čistom maramicom i vodom! Bebu osvežavajte i umivajte redovno, i često je nudite vodom.

-Deca koja koriste nošu biće u nezavidnoj situaciji jer će morati da se strpe do sledećeg stajališta (autobus ipak ne može da staje svaki put kada se nekom piški, pa makar to bilo i dete). Nije loša ideja da ponesete pelene za jednokratnu upotrebu. Neka vaš mališan “obavi” posao, a odmah zatim  je skinite.

-Svaki put kada autobus stane na odmorište izađite iz njega i prošetajte sa detetom.

-Neće vam biti lako da uskladite želje i potrebe sa ostalim putnicima po pitanju otvaranja i zatvaranja prozora, ali vodite računa da vam dete ne bude na promaji, kao i da nije na strani na kojoj je sunce. Ponesite peškirić ili tanak jastučić na koje može da spusti glavu, kao i nešto za pokrivanje, jer noću može biti hladno.

Povezane vesti

Privikavanje na okolinu

Posle puta, bez obzira da li je bio kratak ili dug i naporan, svi zaslužujete odmor. Najgore što možete da uradite je da ubacite kofere u sobu i odmah odete na plažu ili u istraživanje novog mesta. Koliko god da ste nestrpljivi poštedite dete dodatnog zamora.

Prilagodite ritam uobičajenom detetovom rasporedu (spavanje, hranjenje, kupanje, kao i kod kuće), i budite opušteni. Ne insistirajte da se baš svakog dana ide na plažu ili u obilazak okolnih mesta. Deci je ponekad zanimljivije da se igraju u dvorištu na travi, na terasi u hladovini ili u sobi. Ako ste došli na odmor dozvolite i detetu da bira kako će ga provesti. Možda će bebama i maloj deci biti potrebno nekoliko dana da se priviknu na novi ambijent. Izbegavajte bučna mesta, gde je velika frekvencija ljudi.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica