Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnji odmor sa ljubimcem, ili... ?

Počinje vreme godišnjih odmora. Ukoliko imate kućnog ljubimca sigurno imate i dilemu da li ga povesti ili pronaći neko drugo rešenje dok ste vi na putu.

Ukoliko “ostavljate” svog ljubimca kada krećete na odmor, možete na više načina da rešite taj problem. Najbolje bi bilo da ga ostavite sa drugim ukućanima dok ste vi odsutni. A šta ako svi idete?

Najjednostavnije je ako imate akvarijum sa ribicama. Ostavite ključ prijatelju, komšiji, kolegi sa posla… Dovoljno je da četiri puta (u toku vaših 10-12 dana odmora) svrati u vaš dom i nahrani ribice.

Sa pticom u kavezu je druga priča. Potrebno je da neko navrati svaki drugi dan, da ostavi hranu i promeni vodu. Mada kavez (za razliku od akvarijuma) možete i da odnesete kod nekog na dve nedelje - tako da nema obavezu da svraća u vaš stan.

Sa većim ljubimcima su i veći problemi

Najbolje rešenje je da neko bude sa vašim psom ili mačkom u vašem stanu dok ste na odmoru. Ako je to neizvodljivo, postoje i druga rešenja:

* Pansion

Najbolji pansioni se brzo popune, pa bi zbog sigurnosti trebalo da na vreme rezervišete mesto. Životinja će u boljoj sredini lakše da podnese razdvajanje od porodice! Za početak, pronađite kvalitetan pansion - sa kvalifikovanom službom, dobrom uslugom i pravilnom negom. Dužnost vam je da zaposlenima u pansionu skrenete pažnju na osobine i navike, čak i mane vašeg ljubimca, kako bi mu pravilno prišli… pa će mu vreme u stacionaru lakše i brže proći. Poželjno je da sa psom ili mačkom ostavite i prostirku, korpu, ležaljku… nešto što će imati miris njegove kuće. Nemojte se ustručavati da s vremena na vreme pozovete pansion kako biste se uverili da je sve uredu, jer ćete tako biti opušteniji i mirniji dok ste na odmoru.

* Prijatelj

Prava je stvar ako imate prijatelja kod koga možete da ostavite vašeg ljubimca. Možda ćete biti u prilici da uslugu uzvratite istom merom kada on krene na odmor.

Ukoliko ste odlučili da putujete zajedno sa ljubimcem

Za početak se raspitajte u koje zemlje možete da putujete sa psom, a da životinja ne podleže obaveznom karantinu.

Pripremite sve potrebne papire za pasoš vašeg ljubimca: zdravstveni karton koji je izdao veterinar (gde su navedeni datumi svih redovnih vakcina, kao i redovne vakcinacije protiv besnila), obaveznu tetovažu ili čip. Osim toga, pojedine zemlje traže i poseban papir - zdravstveno uverenje (o dobrom zdravlju vašeg psa) koje je izdao veterinar, a koje ne sme da bude starije od sedam dana.

Ukoliko ste se odlučili za destinaciju, proverite podatke o smeštaju koji možete da dobijete, odnosno o smeštaju u koji primaju kućne ljubimce. Tu informaciju bi trebalo da dobijete u boljim turističkim agencijama, ili da je pronađete u mini turističkim vodičima koji pružaju podatke o hotelima koji primaju životinje, kao i o pravilima koja se odnose na prisustvo pasa na plažama…

Kada stignete na more, obavezno povedite računa o uticaju morske vode na vašeg ljubimca. Nakon povratka sa plaže, neophodno je da ga isperete slatkom vodom, kako bi mu što manje soli ostalo na dlaci i koži. Na ovaj način će se rešiti i peska u dlaci i na šapama. Vodite računa da pas prilikom plivanja ne guta morsku vodu (prilikom aportiranja loptice iz vode ili “hvatanja” talasa), jer so može da napravi veliku štetu u njegovom digestivnom traktu. Takođe, zaštitite vašeg psa od direktnog izlaganja suncu, baš onako kako se i vi sklanjate od jakih sunčevih zraka. Što više boravite u hladu!

Created: 2010:05:27 15:41:11

NA PUTOVANJU

U kolima

Psa od malena treba naučiti na vožnju automobilom. Štenci su skloni povraćanju, ali postepenim privikavanjem to prilično brzo prebrode. Psi uglavnom vole vožnju i uživaju u njoj. Ako je vaš ljubimac baš sklon mučnini, možete da mu pomognete davanjem nekog sredstva za smirenje i protiv mučnine (pola sata pre polaska na put).

Pas treba da ima svoje mesto u autu - najbolje pozadi. Sprečite ga da istura njušku kroz prozor, jer time rizikuje da dobije upalu uha ili grla. Zaustavite se bar na svakih tri stotine kilometara i krenite sa njim u kraću šetnju. Nikada ga ne ostavljajte u kolima na suncu. Moguća posledica je toplotni udar, koji može da bude i smrtonosan.

U vozu

Manje pse možete da unesete u torbi ili specijalnom transporteru (i za kućnog ljubimca mora da se kupi vozna karta). Veliki psi se primaju u kupe samo ako se ostali putnici slože sa tim, ali i pored toga - kondukter može zahtevati da mu se stavi korpa, tj. brnjica.

U avionu

Ukoliko ste odabrali avion kao prevozno sredstvo, dobro se raspitajte kod aviokompanije sa kojom želite da letite, s obzirom da se životinje ne primaju na svim letovima. Mali pas može da ostane u torbi ili transporteru sa svojim vlasnikom, dok veliki pas leti u tzv. bunkeru, zatvoren u kavezu (transporteru), za koji postoji sertifikat za avionski transport. Ne zaboravite da psu date sredstvo za umirenje, jer će tako da se ublaži trauma koju izaziva let u bunkeru aviona. Naravno, i za psa se plaća karta, po cenovniku avionske kompanije čije usluge koristite.

Maja Samokovlija, dr veterinarske medicine

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica