Roditelji malih beba često planiraju odlazak na letovanje smatrajući da je to dobro za njihovo dete. Ipak, pedijatri kažu da nije opravdano da bebe menjaju mesto boravka, pogotovo leti, jer se još uvek adaprtiraju na život van maminog stomaka. Mi vam preporučujemo da se odlučite za bliže destinacije i za mesta na  kojima temperature nisu mnogo više nego u vašem gradu.

Da bi putovanje bilo što prijatnije, najbolje je izvršiti određene pripreme na vreme, bar deset dana pred put. Pored spiska najneophodnijih stvari za letovanje, potrebno je voditi računa i o stvarima koje su vam potrebne u toku puta. Ako je ovo vaš prvi odmor sa bebom, a rešili ste da ga provedete daleko od kuće, bolje je da ponesete i koju stvar više, nego da se nađete u situaciji da vam nedostaje "sitnica", kao što je toplomer, pelena, mleko ili nešto slično. Ne morate baš sve kupovati, mnogo toga možete i pozajmiti, na primer, kolica, sedište za kola, štitnike za stakla, gume, mišiće za plivanje i slično.

More, planina ili selo?

Blagu prednost dajemo planinama sa umerenom nadmorskom visinom (800-1200 m). Na moru može da bude previše toplo, pa čak i kada poštujete sve savete o zaštiti od sunca nekada je teško izdržati period od 11 do 17 časova. Ipak, i na planinama treba paziti na sunce, jer je tamo vazduh ređi, pa je i UV aktivnost jača, a svežina daje lažni utisak da sunce nije jako.

Ako se odlučite za more, neophodno je da poštujete sve savete o zaštiti od sunca.

Seoski turizam je odličan (u poslednjih nekoliko godina ponuda se proširila), pod uslovom da postoje svi higijenski uslovi za boravak bebe.

O čemu treba voditi računa kada se bira mesto za odmor?

Izbegavajte mesta koja su udaljena od prodavnica, domova zdravlja, koja imaju probleme sa vodosnabdevanjem, ali i urbana, bučna mesta, sa velikom frekvencijom ljudi, takozvane „centre svih dešavanja“. Veoma je važno da se odabere destinacija koja ima pedijatra, ili je pedijatar blizu i lako dostupan.

Nadamo se da neće zatrebati, ali ako se pojavi neki problem valjalo bi da stručno lice pregleda bebu. Za male bebe NIJE dovoljan pregled bilo kog lekara, već to treba da bude pedijatar.

Kako odabrati dobar smeštaj?

Ako imate malu bebu, najbolje bi bilo da odaberete apartman, jer u njemu postoji kuhinja, koja će vam, svidelo se to vama ili ne, biti i te kako potrebna. Iako ste na odmoru, flašice moraju da se sterilišu, voda da se prokuvava, a ni potrebu za frižiderom ne treba zanemariti. Ako ste smešteni u sobi bez kuhinje, zamolite domaćine da vam dozvole upotrebu iste, a namirnice koje su za bebu  (kašice, voće, sokove) obavezno držite u frižideru. Ako ste u hotelu raspitajte se da li možete da koristite čajnu kuhinju. U privatnom smeštaju mnoge kuće imaju prelepe terase i dvorišta sa „debelom“ hladovinom, pa ih koristite u periodu kada nije dozvoljeno ići na plažu.

Ako imate dete starije od dve godine u prilici ste da birate gde ćete se smestiti. Hotel, apartman ili  prostrana soba, izbor je vaš.

Koliko dugo ostati na letovanju?

U dobrim okolnostima - što duže, to bolje. Ipak, odmor ne bi trebalo da traje kraće od dve nedelje kako bi se mališan adaptirao na novu sredinu.