Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važnost očeva: Kako očevi mogu da se 'povežu' sa decom?

Za majke, pogotovo one koje isključivo doje, veza sa novorođenim detetom je prirodan deo svakodnevne rutine. Ali, šta je sa očevima?

Prvih nekoliko meseci života, deca u gotovo svim segmentima više zavise od  majki, a pred očevima je često izazov pronalaženja sadržajne interakcije sa svojim novorođenim detetom. Veliki broj očeva tvrdi kako se oseća više nego "van igre" tokom tog prvog, važnog razdoblja života deteta.

"Bilo je stvarno teško u početku", kaže jedan tata koji je učestvovao u istraživanju. Između mog posla i njene zavisnosti od majke, teško je bilo postići bliskost. Odlučio sam da bi bilo najbolje da ćerkici budem prijatelj za igru.

Sudeći po dr Džonatanu Lamu, jednom od eksperata koji je sprovodio pomenutu studiju, ovo je uspešan očinski pristup: "Naše istraživanje je pokazalo kako očevi najčešće posvećuju deci vreme za igranje, dok majke preuzimaju ulogu negovateljice. To je dobar dokaz koji potvrđuje da interakcija kroz igru pomaže deci u razvoju motornih i društvenih veština, koje opet pomažu u svim aspektima odrastanja i razvoja".

Povezane vesti

Kako očevi mogu da se "povežu" sa decom?

1. Jedan od najboljih načina je preuzimanje aktivne uloge u dečjoj svakodnevnoj rutini. Menjanje pelena i kupanje deteta su izvrsne  prilike za očeve da prodube svoj odnos sa detetom.

2. Još jedan način povezivanja očeva sa detetom je preuzimanje brige o njemu kada je majka preumorna, ili kada je dete bolesno.

3. Stručnjaci savetuju roditelje da izbegavaju "mamine zamene" - dude-varalice, hodalice, bočice, kolica i televiziju. Kad god majka nije sa detetom, to je pravo vreme da tata preuzme brigu. Bebe tako uče da je svet sigurno mesto!

4. I pevanje dobro dođe! Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torontu (Kanada), pokazalo je da je jedan od najboljih načina na koji očevi mogu da se "povežu" sa svojom decom - da im pevaju. Tokom eksperimenta, četrnaest majki i očeva je pevalo mališanima dve pesme po svom izboru. Rezultati su zanimljivi - kontakt očima i povećana osetljivost su primećeni kada su pevali očevi. Istraživači to pripisuju činjenici da male bebe bolje reaguju na niže tonove i sporiji tempo, što je karakteristično za muški glas.

Istraživanja o očinskom povezivanju su relativno nova, čak ponekad izazivaju i kontroverzne reakcije. Do danas, većina stručnjaka se bavila povezivanjem između majke i deteta - nekoliko sati i dana nakon rođenja. Tek nekoliko godina unazad, psiholozi su počeli da obraćaju pažnju i na proces povezivanja očeva i dece. To će, svakako, doneti obostranu korist - i roditeljima i deci.

Povezane vesti

Kontinuirani pristup

Priličan broj roditelja usvaja alternativnu metodu vaspitanja - tzv. kontinuirani pristup, koji je poznat i kao "nošenje bebe". Reč je o održavanju konstantnog kontakta sa detetom - npr. tako što se  nosi... sve dok ne bude u stanju da puzi. Naravno, najlakše je ako se oba roditelja smenjuju u nošenju.

Sudeći prema Dženifer Vanlanen-Smit, koja je stručnjak alternativnog vaspitanja, ovo je još jedan dobar način na koji male bebe mogu da provedu kvalitetno vreme sa svojim ocem.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica