Upala sinusa može da bude baš neprijatna: Evo koje simptome izaziva i koliko traju

Evo šta je upala sinusa, koji su simptomi, vrste i koliko dugo traje, a kada obavezno morate kod lekara.

Shutterstock

Upala sinusa, odnosno naticanje tkiva unutrašnjeg zida sinusa naziva se sinusitis. Sinusi inače proizvode sekret koji ovlažava unutrašnjost nosa, što je važno jer štiti od prašine, alergena, zagađivača. 

Zdravi sinusi su ispunjeni vazduhom, a kada su blokirani, onda se ispune tečnošću, može doći do razvoja klica koje izazivaju infekciju. Stanja koja mogu da dovedu do začepljenja sinusa su prehlada, alergijski rinitis, nazalni polipi, devijacija septuma. 

Tipovi sinusitisa 

Postoji nekoliko vrsta upala sinusa, u zavisnosti od toga koliko dugo traju simptomi i šta je uzrok upale. 

Akutni sinusitis 

Akutni sinusitis je obično uzrokovan prehladom, virusnom infekcijom. Trebalo bi da prođe za desetak dana, iako simptomi u nekoj manjoj meri mogu da traju i do četiri nedelje. A simptomi koji su uobičajeni za akutnu upalu sinusa su:

  • zapušen nos
  • gust zeleni ili žuti sekret iz nosa koji može da se sliva i niz grlo
  • bol, pritisak i otok u nosu koji se pogoršava kada se sagnete

Takođe mogu da se jave i glavobolja, pritisak u uhu, kašalj i drugi neprijatni simptomi. 

Hronični sinusitis 

Kod hronične upale sinusa se javljaju isti neprijatni simptomi kao kod akutne, ali traju mnogo duže. Dijagnoza hronične upale sinusa se obično postavlja ako se simptomi ne povuku najmanje tri meseca. 

Uzrok hronične upale sinusa nije uvek jasan, ali neke stvari povećavaju rizik:

  • Nazalni polipi (male izrasline u nosu)
  • Devijacija nazalnog septuma (kost i hrskavica koja dele nos na dva dela su pomereni više na jednu stranu, običnog zbog povrede)
  • Alergije
  • Česte respiratorne infekcije
  • Bolesti koje utiču na imuni sistem, poput cistične fibroze i HIV-a 

Subakutni sinusitis

Ova vrsta upale sinusa je nešto između akutne i hronične, pri čemu se dijagnoza subakutnog sinusitisa postavlja ukoliko simptomi traju više od četiri, a manje od 12 nedelja. Simptmi najčešće nisu toliko izraženi kao kod akutnog sinusitisa.

Ponavljajući sinusitis 

Nije neuobičajeno da se akutna upala sinusa iznova javlja. Ponavljajućim sinusitisom se smatra akutna upala koja se javlja više od četiri puta godišnje. 

Neki od faktora rizika za hronični sinusitis takođe povećavaju rizik i od ponavljajuće upale sinusa, poput nazalnih polipa, devijacije nazalnog septuma i drugih anomalija u predelu sinusa. Takođe, stalno udisanje duvanskog dima i drugih iritansa u vazduhu mogu da povećaju rizik od ponavljajućeg sinusitisa.

Gljivični sinusitis

Gljivice su živi organizmi koji uključuju buđ i pečurke, postoje u različitim veličinama, a neke sićušne gljivice mogu i da se udahnu, što ponekad uzrokuje gljivičnu infekciju sinusa.

Najčešći oblik gljivičnog sinusitisa je alergijski gljivični sinusitits, koji je zapravo alergijska reakcija na gljvice u nosu. Simptomi su slični kao kod drugih oblika upale sinusa, ali kod onih koji imaju oslabljen imuni sistem, simptomi mogu da budu drugačiji i ozbiljniji: 

  • Promene u ponašanju i funkcionisanju mozga (recimo, ne možete jasno da razmišljate)
  • Promene u boji kože, tako da koža postaje veoma bleda ili crna
  • Utrnulost lica
  • Očne jabučice "izlaze" ka spolja, to stanje se naziva proptoza
  • Oticanje očiju i obraza
  • Promene vida, uključujući gubitak vida i slepilo 

Alergijski sinusitis

Prašina, polen, dim i drugi iritansi koji se udišu iz okruženja mogu da budu okidači upale sinusa. Simptomi su slični kao i kod drugih vrsta sinusitisa, ali se mogu javiti i svrab u nosu, očima i grlu, te da se mogu pojavljivati i prolaziti u odnosu na količinu alergena u vazduhu tokom godine, piše webmd.com. 

Bakterijski i viralni sinusitis 

Kod obe vrste upale sinusa javljaju se slični simptomi, ali se drugačije leče. 

U najvećem broju slučajeva upala sinusa je izazvana prehladom, virusom, i u tom slučaju se simpotmi obično povlače sami od sebe za pet do sedam dana. 

Kod bakterijske infekcije, simptomi se zadržavaju duže, oko nedelju do deset dana. Međutim, bakterijske infekcije mogu da se pogoršaju nakon sedam dana, i u tom slučaju obavezno treba da odete kod lekara jer je možda potrebno da lekar propiše antibiotike koji će izlečiti infekciju. 

Simptomi sinusitisa

Pored začepljenog nosa, povišene telesne temperature, zelenkastog ili žutog sekreta iz nosa, kod upale sinusa mogu da se jave i glavobolje, neprijatan zadah, pa čak i bol u zubu, a takođe se javlja i umor. 

Kada je reč o glavobolji usled upale sinusa, karakterističan je tup bol u predelu oko sinusa, odnosno u pozadini očiju, u jagodicama i oko korena nosa, a glavobolja se pojačava ako se naglo pomerite ili sagnete. 

S obzirom na to da simptomi koji se javljaju kod upale sinusa mogu da se jave i kod raznih drugih infekcija, najbolje je da odete kod lekara ukoliko simptomi traju neko vreme, kako bi se utvrdilo o čemu je reč.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Devojci odstranili pola glave zbog infekcije  TikTok/natasha_gunther