Herpes zoster: Mogu da ga dobiju svi koji su imali ovčije boginje, a evo kako se leči i da li je opasan

Herpes zoster je karakterističan po bolnom osipu na levoj ili desnoj strani tela, a javlja se samo kod onih koji su imali ovčije boginje odnosno varičele.

Shutterstock

Herpes zoster je bolni osip na koži, koji se javlja usled ponovne aktivacije varičela-zoster virusa. To je virus koji izaziva varičele ili ovčije boginje, što znači da svako ko je preležao ovu vrstu boginju, potencijalno je izložen riziku od herpes zostera odnosno ponovne aktivacije virusa.

Osip koji je karakterističan za herpes zoster se javlja na koži jedne strane lica i tela, a u pitanju su bolni plikovi, koji mogu i da svrbe ili peckaju.

Herpes zoster (poznat i pod nazivom šindre) može da dovede do ozbiljnih komplikacija, a najčešće je u pitanju postherpetična neuralgija, koja podrazumeva da osoba duže vreme oseća bol ili osetljivost na mestu gde su bili plikovi.

Ponovna aktivacija virusa varičela-zoster mnogo češće se javlja kod odraslih nego kod dece, mada nije nemoguće da se herpes zoster pojavi i kod mališana. Svakako, i komplikacije su češće kod starijih, piše na sajtu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Uzroci i širenje infekcije

Ako ste u blizini nekoga ko ima herpes zoster ne možete da se prenese na vas, ali možete da dobijete ovčje boginje ako ih niste preležali i niste vakcinisani.

Ukoliko niste imali varičele i niste vakcinisani, evo kako možete da dobijete ove boginje od nekoga ko ima šindre ili herpes zoster:

  • Direktnim kontaktom sa tečnošću iz plikova na koži osobe koja ima herpes zoster
  • Udisanjem virusnih čestima iz plikova

Virus varičela-zoster se mnogo lakše širi od ljudi koji imaju ovčje boginje nego od onih koji imaju herpes zoster.

Lečenje

Za lečenje herpes zostera koriste se neki antiviralni lekovi, poput aciklovira, koji smanjuju trajanje i ozbiljnost bolesti, a najbolji efekat imaju ako se uzimanje započne čim se osip pojavi.

Ukoliko sumnjate da vi ili neko od vaših ukućana ima herpes zoster, najbolje je da odmah odete kod lekara.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Male boginje: Dr Saša Milićević  Kurir TV