ULJE OVE BILJKE SVAKA PORODICA TREBA DA IMA: Olakšava tegobe u trudnoći i na porođaju, a odlično je i za bebe

Ulje lavande je predivno i bezbedno za korišćenje u trudnoći, na porođaju ali i za novorođene bebe.

Shutterstock Porodica u polju lavande

Lavanda je jedna od najsvestranijih prirosnih terapija koju možete da pronađete, i za razliku od brojnih drugih biljaka, bezbedna je za upotrebu tokom skoro cele trudnoće, tokom porođaja ali i za bebe.

Iako je divna i korisna biljka, preporuka je da budete oprezni sa upotrebom ulja lavande u prvom tromesečju trudnoće, posebno ako ste ranije doživljavali pobačaje.

Lavanda u trudnoći

Ulje lavande možete dodati u kadu kako biste ublažili trudničke bolove i stres. Takođe, može da deluje kao prirodni antiseptik i repelent protiv insekata, što je u trudnoći vrlo korisno jer ćete na većini proizvoda protiv insekata pročitati da nisu pogodni za korišćenje u trudnoći.

Ako se prehladite ili imate zapušen nos u trudnoći, takođe možete da koristite lavandu. Dovoljno je da kap ili dve ulja dodate u šerpu vruće vode i koristite je kao parnu inhalaciju.

Kada je u pitanju zadržavanje tečnosti u nogama, možete razblažiti ulja lavande i bazno ulje na otprilike toliko da jedna desetina mešavine bude lavanda, i umasirajte ga na noge i stopala.

Kada koristite ulje lavande u trudnoći, važno je da budete sigurni da ste ga dobro razblažili. Obavezno pitajte farmaceute gde kupite lavandu kako treba da je koristite, ako nije naznačeno na pakovanju.

Shutterstock  Trudnica u polju lavande

Lavanda tokom porođaja

Poznato je da masaža dobro razblaženim uljem lavande pomaže tokom porođaja za ublažavanje kontrakcija i oslobađanju od stresa i panike.

Lavanda za bebu

Antiseptičko svojstvo lavande čini je vrlo korisnom protiv pelenskog osipa. Mnogi preparati za decu u sebi sadrže lavandu, i odličan su izbor za negu dečije kože.

Kada beba poraste možete joj dodati kap ulja lavande u kadu kako biste joj pomogli da se opusti i lakše zaspi.

Kod povišene temperature ili glavobolje kod dece, takođe možete koristiti ovo ulje. Stavite hladnu oblogu razblaženog ulja lavande detetu na čelo i možete mu pomoći da spadne temperatura i da se reši glavobolje.

(Yumama)