Roditelji se otprilike suočavaju sa 6 godina neprespavanih noći. Do ovih podataka došli su istraživači sa Univerziteta Vorvik (Velika Britanija), anketirajući više od dve i po hiljade žena i više od dve hiljade muškaraca koji su postali roditelji između 2008. i 2015. godine. Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Sleep".

Analiza prikupljenih informacija pokazala je da u prva tri meseca nakon rođenja bebe majka svake noći spava u proseku sat manje nego pre trudnoće. Za tate je razlika u proseku samo 13 minuta. Štaviše, ako je dojenje način ishrane bebe, majčin nedostatak sna se povećava u proseku za još 14 minuta.

Čak i ako beba nije hranjena noću, majke i dalje spavaju znatno manje od očeva. Roditelji su i dalje neispavani čak i nakon što njihovo prvo dete ima najmanje šestgodina jer deca imaju noćne more, razbole se ili se jednostavno probude usred noći i probude mamu i tatu. Da ne govorimo o raznim problemima i teskobama koje su povezane sa decom koje ne dozvoljavaju roditeljima da mirno spavaju.

U proseku, majkama šestogodišnjaka nedostaje 22 minuta sna svake noći, a tati 15 minuta svake noći, u poređenju pre nego što su imali decu. Međutim, roditelji posebno loše spavaju nakon rođenja prvog deteta. Ako dete nije prvo u porodici, san majki i očeva manje pati.

"Nismo očekivali da roditelji i dalje slabo spavaju čak i kada njihovo dete treba da krene u školu", rekao je glavni autor studije Sakari Lemola za Dejli mejl . "Možda je sve u bremenu odgovornosti povezanom sa roditeljstvom. Pre nego što ste imali decu, bili ste odgovorni samo za sebe, a sada ste odjednom odgovorni za svoje dete i porodicu. Iako su deca izvor radosti za većinu roditelja, ne treba zaboraviti da su povezana i sa brigama, anksioznostima i stresom, što ih sprečava da zaspu noću."

Pored toga, rezultati studije pokazuju da u savremenom društvu čitav teret brige o deci i dalje pada na ramena majki. Mame imaju tendenciju da ustaju da vide svoje bebe noću, što objašnjava činjenicu da one spavaju mnogo manje od tata, primetio je Lemola.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Ženi na porođaju oči postale krvave TikTok/reynaybella