Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe u prva tri meseca

Svaki početak je težak, pa tako i onaj kada dobijete bebu. U prva tri meseca ćete se upoznavati sa njom, i vrlo brzo otkriti sve njene osobenosti. Postoje, ipak, neke stvari koje su zajedničke svim bebama, i o njima će ovde biti ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prvi mesec

Prvi mesec je ujedno i najteži - zbog toga što vam je sve potpuno novo, i što u velikoj meri treba da promenite svoj život i prilagodite se novorođenčetu.

Povezane vesti

Refleksi
Beba se rađa sa oko 70 instinktivnih refleksa,

Razvoj čulaVid: Već u prvom mesecu, beba će umeti da na kratko fokusira pogled na nepokretan predmet. Najbolje fiksira pogled na razdaljini od 25 do 30 centimetara, što je upravo udaljenost na kojoj vidi lice svoje mame dok sisa. Sluh: Na glasan zvuk, beba će reagovati trzanjem tela i širenjem prstića. Biće joj potrebno neko vreme kako bi se navikla na glasove i zvuke iz okruženja.Dodir: Već kod novorođenčeta, čulo dodira je sasvim razvijeno. Međutim, koža bebe je vrlo osetljiva, pa vodite računa da budete blagi i nežni prilikom svakog dodira.Ukus: Novorođenče razlikuje slatko i kiselo, a preferira sladak ukus. Sa testiranjem bebinog čula ukusa treba početi dosta kasnije, u periodu kada se uvodi čvrsta hrana.Miris: Prema nekim istraživanjima, beba samo nekoliko sati nakon rođenja prepoznaje majku po mirisu. Vremenom, naučiće da razlikuje i sve druge mirise.

od kojih se većina gubi odmah po rođenju, ali neki ostaju i do druge godine. Refleksi koje možete sami da prepoznate su: sisanje (čim dodirnete bebine usne - bilo prstom, bilo dojkom, ona će instinktivno početi da pravi pokrete kao da sisa), hvatanje (ako bebi prstom dodirnete ručicu, ona će smesta da ga uhvati celom šakom) i automatski hod (na pregledu ćete primetiti kako će pedijatar da uspravi bebu i pusti je da nožicama dodirne podlogu, a ona će praviti pokrete kao da hoda).

Hranjenje i spavanje
Bebe imaju male stomačiće, i zato prilikom svakog podoja ili hranjenja na bočicu mogu da unesu malu količinu mleka. Baš zbog toga što mogu da unesu malo hrane, potrebno je da se hrane često. Neke će hteti da jedu na svaka dva-tri sata, dok će duge da ogladne već za sat i po vremena. Pošto brzo ogladne, bebice u prvim nedeljama retko spavaju „u cugu“ više od nekoliko sati.

Iako im je san isprekidan, tokom dana često dremaju, tako da - kada se sve sabere, bebe u početku spavaju i do 18 sati dnevno.

Savet +
Koliko god da je mala beba, nikako ne treba zanemariti neprestani kontakt koji imate sa njom. Kako biste podstakli njen razvoj, što češće je držite privijenu uz sebe, mazite je, pevajte joj i pričajte.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica