Na društvenim mrežama pojavilo se upozorenje da je u jednom parku u Beogradu u kojem se deca igraju skriven osinjak. Zabrinuti građanin je želeo da upozori sve roditelje jer, kako je naveo, danas su ose napale dvoje dece dok su se igrala i izujedale ih.

Na Instagram stranici "serbialive_beograd" postavljena je slika parka u Bulevaru Nikole Tesle iza Palate Pravde i istakao da se ose kriju u metalnim konstrukcijama koje možete da vidite na slici.

"Dobar dan. Neka ljudi obrate pažnju, dvoje dece su izujedale ose. U ovim metalnim instrumentima je osinjak! Park u Bulevaru Nikole Tesle iza Palate Pravde" - stoji u objavi.

Ujed ose se razlikuje od ujeda pčele po tome što osa može više puta da vas ubode u odnosu na pčelu koja ima samo jednu žaoku. Kao rekacija obično se javljaju otečene, ružičaste ili crvene okrugle površine koje u zamišljenom centru tog kruga imaju crvenu tačku, poput traga koji pravi vrh olovke.

Pojava simptoma zavisi od toga da li je osoba koja je doživela ubod alergična. Ukoliko ne postoji alergija, pojaviće se crveni pečati , bol i svrab na koži, ali kod alergije može doći do simptoma poput:

  • oticanje usana, jezika i grla
  • kolabiranje usled šoka
  • otežano disanje
  • proliv
  • ubrzani rad srca
  • grčevi u stomaku
  • mučnina i povraćanje
  • pad krvnog pritiska

Ukoliko dete ubode osa, potrebno je da uklonite žaoku pincetom, isperite mesto uboda vodom, stavite hladne obloge ili led, a u slučaju lergijske reakcije ili temperature, neophodno je da odmah posetite lekara.

Ako je reakcija na ubod ili ujed insekta jača, lekar će detetu najverovatnije prepisati antihistaminik i sirup za ublažavanje bolova i temperature, ako je potrebno. Ukoliko je ubod u predelu usta, dete hitno treba da prevezete do prve zdravstvene ustanove zbog primene adekvatne terapije.

Ujed za jezik ili unutrašnjost usne duplje može, ako je osoba alergična, dovesti i do fatalnog ishoda usled gušenja. Zato je važno da se konsultujete sa lekarom pre nego što odete u prirodu sa decom ukoliko su alergična na ujed pčele i ose i preduzmete na vreme sve moguće mere.

dete ose.jpg
Instagram/Printscreen/serbialive_beograd 

(Yumama)