Svi smo čuli za postporođajnu depresiju sa kojom se suočavaju majke, a da li ste znali da se i očevi mogu suočiti sa ovim stanjem? U časopisu Američkog medicinskog udruženja objavljeni su rezultati istraživanja koji ističu da se kod oko 10% budućih tata simptomi depresije javljaju od prvog tromesečja trudnoće njihovih žena i traju još šest meseci nakon rođenja bebe.

Poznato je da kod majki postporođajna depresija može da bude povezana i sa hormonskim disbalansom tokom i nakon trudnoće. Istraživanja pokazuju da buduće tate, iz još nepoznatih razloga, takođe prolaze kroz hormonalne promene tokom ovog perioda. Nivo muškog polnog hormona, testosterona, opada, dok nivo "ženskih" hormona - estrogena i prolaktina, kao i "hormona stresa" (kortizola) raste.

Neki posebno osetljivi muškarci čije žene čekaju dete mogu razviti simptome kao što su mučnina i prekomerna težina. "Evolucioni biolozi sumnjaju da se uz pomoć hormonskih fluktuacija kod muškaraca povećavajući šanse da otac ne napusti porodicu, jer se između njega i deteta uspostavljaju emocionalne veze", objasnio je američki specijalista za muško zdravlje Vilijam Kortni. Kada se ove hormonske fluktuacije kombinuju sa neurohemijskim promenama u mozgu koje nastaju usled hroničnog nedostatka sna, ovo može uzrokovati postporođajnu depresiju, objašnjavaju stručnjaci.

Pored nedostatka sna, glavnog uzroka postporođajne depresije kod očeva, drugi faktori mogu igrati ulogu, a pre svega prirodna sklonost ka depresiji i stresu. Izvori stresa mogu biti napet odnos sa majkom deteta, finansijski problemi, obaveze oko bebe, prisustvo neke vrste bolesti. "Svi roditelji doživljavaju emocionalne i društvene potrese povezane sa rođenjem bebe", objasnila je psihoterapeutkinja Sara Rozenkvist.

Ukoliko je postporođajna depresija prisutna kod majke, ovo može povećati rizik da se pojavi i kod oca, kako navode stručnjaci. "Kada muškarci počnu da doživljavaju stalnu anksioznost, strah, čežnju, osećaj duhovne praznine ili osećaju da je sve izmaklo kontroli, možda shvataju da nešto nije u redu sa njima, ali duboko potiskuju svoje emocije i ne traže pomoć", reklo je dr Vilijam Kortni.

Koji su simptomi postporođajne depresije kod očeva

Kod nekih muškaraca, postporođajna depresija se može manifestovati u stalno depresivnom raspoloženju, dok neko postaje, razdražljiv, uznemiren, pa čak i agresivan. Tate mogu početi da pate od kratkog daha, lupanje srca, čak i napada panike. Mogu izgubiti interesovanje za seks ili za aktivnosti koje su ranije donosile radost. Jedan od čestih simptoma je radoholozam - muškarac se udubljuej u psoao sve više jer ne zna kako da se izbori sa stresom.

Ukoliko simptomi traju duže od dve nedelje i utiču na kvalitete života, ili osećate da vam je potrebna pomoć, važno je da se obratite stručnjaku, ili da posavetujete partnera da to uradi. Pored toga, potrebno je da pokušate sebi da osigurate više sna, vežbanja, boravka u prirodi ili susret sa prijateljima. Razgovori između partnera o tome kako se osećaju su od presudne važnosti.

Stručnjaci ističu da se sa ovim stanjem suočavaju i tate koje sebi postavljaju visoke zahteve i često se pitaju da li su dovoljno dobri kao očevi. "Važno je zapamtiti da se svi negativni efekti muške postporođajne depresije mogu izbeći. Uz pravi tretman i podršku, čovek može da se potpuno oporavi. Terapija može spasiti čovekov život ili njegov brak. Ako otac ne može sebe da natera da ode kod specijaliste zbog sebe, važno je da to učini i zbog svog deteta. Muškarci treba da shvate da je depresija bolest, a ne slabost karaktera. Priznati da ste depresivni ne znači biti kukavica i odustati. To znači preuzimanje odgovornosti za svoj život." - objašnjava doktor Vilijam Kortni.

Izvor: Yumama