Tokom zimskih meseci kada je velika razlika u temperaturi vazduha u sobi i napolju, na zidovima se najčešće stvaraju slojevi buđi i plesni. Takođe, kondenzacija se stvara na zidovima koji su lošije izolovani i na mestima gde se umesto blokova nalaze betonske grede, kao na primer iznad prozora i, opet, u uglovima.

Buđ na zidovima je problem koji nije samo estetske prirode, već izaziva ozbiljne zdravstvene probleme poput astme, bronhitisa, alergija i reumatskih tegoba. Naravno, najefikasnija su hemijska sredstva specijalno za to namenjena, ali često su dovoljne i neke prirodnje metode. Evo nekoliko načina da se bar privremeno, spasete ove napasti:

Uklanjane buđi izbeljivačem

Izbeljivač ne može da prodre u porozne materijala i tako ne dolazi u kontakt sa plesni koja raste ispod površine materijala kao što su drvo i zidovi. Korišćenje izbeljivača na ovim materijalima će ubiti pleasan na površini, ali će koreni plesni ostati u unutrašnjosti i plesan će se uskoro vratiti.

Izbeljivač proizvodi oštra isparenja pa se potrudite da prostorija bude dobro provetrena pre nego što počnete. Takođe bi trebalo da nosite rukavice tokom ovog procesa kako bi zaštitili ruke. Za uklanjanje plesni izbeljivačem koristi se odnos od jedne šolje izbeljivača na deset šolja vode. Nanesite mešavinu na neporozne površine sa plesni bilo korišćenjem spreja ili koristeći kofu i sunđer ili krpu.

Ne morate da isperete površinu posle toga, osim ako se ista ne koristi za pripremanje hrane ili je površina sa kojom su u dodiru deca ili kućni ljubimci, tako da izbeljivač može sprečiti plesan da se razvija u budućnosti.

izbeljivač.jpg
Shutterstock Izbeljivač

Uklanjanje buđi sirćetom

Sirće je blaga kiselina koja može da ubije i do 82% vrsta buđi. Međutim, ima određene prednosti kao prirodno i bezbedno. Sirće je netoksično i ne ispušta opasne gasove kao što je to slučaj sa izbeljivačom.
Kako biste uklonili plesan koristeći sirće, koristite belo destilovano sirće. Sipajte malo sirćeta bez razvodnjavanja u neku flašu kojom možete prskati. Poprskajte sirće na buđavu površinu i ostavite da odstoji sat vremena. Obrišite poprskano područje sa vodom i pustite da se osuši. Svaki miris sirćeta treba da nestane u roku od nekoliko sati.

Ako želite da korištenjem sirćeta sprečite pojavljivanje buđi na određenim površinama samo poprskajte površinu sirćetom i ostavite tako. Ponovite ovo svakih nekoliko dana da osigurate da će ova površina ostati bez plesni. Ovu metodu možete koristiti i na pločicama u kupatilu ili drugim teškim neporoznim podovima.

Uklanjanje buđi hidrogenom

Hidrogen uklanja plesan jer je to sredstvo protiv gljivica, kao i antivirusno i antibakterijsko sredstvo. Vodonik peroksid je dobra alternativa za izbeljivač baziran na hloru jer je bezbedan za upotrebu niti za njim ima ikakvih toksičnih ostataka. Hidrogen sa oko 3% koncentracije prilično jeftino možete kupiti u svakoj apoteci.

Vodonik peroksid efektivno ubija plesan na mnogim materijalima kao što su odeća, podovi, kupatila, zidovi te na raznim predmetima, kao što su kuhinjski aparati. Pošto je vodonik peroksid agens za izbeljivanje takođe vam može pomoći da se uklone fleke koje plesan ostavlja.

Sipajte 3 % hidrogen peroksid u sprej. Poprskajte buđavu površinu u potpunosti, tako da plesnive površine budu zasićene vodonik-peroksidom. Ostavite površinu da odstoji 10 minuta, dok vodonik peroksid ubije plesan, a zatim obrišite površinu da bi ste uklonili plesan i mrlje koje ona ostavlja. Na kraju obrišite površinu da biste uklonili spore plesni.

soda bikarbona.jpg
Shutterstock Soda bikarbona

Uklanjanje buđi sodom bikarbonom

Soda bikarbona je poznata kao prirodno i bezbedno sredstvo za čišćenje domaćinstva. Ali, možete da koristite sodu bikarbonu i za čišćenje plesni u vašem domu. Za razliku od drugih sredstava za uklanjanje plesni koji sadrže jake hemikalije, soda bikarbona je blaga i bezopasna za porodicu i kućne ljubimce.

Pored uklanjanja plesni, soda bikarbona uklanja i mirise i tako da možete da je koristite da se oslobodite mirisa koje buđ ostavlja u kući. Soda bikarbona takođe apsorbuje vlagu koja pomaže nastanak plesni.

Dodajte jednu četvrtinu kašike sode bikarbone na bočicu vode koju koristite za prskanje. Protresite bocu da se soda bikarbona rastvori u vodi i poprskajte plesnivu površinu sa mešavinom sode bikarbone i vode. Zatim sunđerom ili četkom za ribanje uklonite buđ sa plesnive površine. Kada ste očistili plesan, isperite površinu vodom da očistite svaki njen ostatak. Poprskajte ovu površinu mešavinom sode i vode i pustite da se osuši. To će sprečiti ponovni nastanak plesni.

(Yumama)