Čekate devojčicu i želite da joj date jedinstveno, zvučno i kratko ime, da li ste možda razmišljali o imenu Lenka. Iako se sve češće može čuti u Srbiji, popularnost ovog imena je dugi niz godina najveća u Češkoj.

Lenka se smatra imenom koje je izvedeno od Helena ili Elena, odnosno od reči "hele", što znači svetlost, sjaj, obasjan ili blistav.

Ime Lenka tumači se s toga kao – "ona koja donosi svetlost"; "ona koja je blistava i sjajna"; "ona koja je obasjana sunčevom svetlošću"; "osoba koja je čista"; "ona koja je unela svetlost u svoj dom"; "ona koja je ozarila roditelje svojim rođenjem"; "ona koja je čistog srca i duše"; "osoba koja blista od sreće i radosti"; "ona koja je svetlost u tami".

Na našim prostorima ovo prelepo ime proslavila je najlepša pesma srpske književnosti "Santa Maria della Salute" posvećena devojci koja je nosila ime Lenka i koja je bila najveća ljubav pesnika Laze Kostića. Iako se u pesmi ne pominje njeno ime, podaci govore da je ona poznatom pesniku bila inspiracija za ljubavne stihove.

devojčica-ruža.jpg
Shutterstock Devojčica sa ružama

(Yumama)