Odlazak na more svi jedva čekaju, ali žene moraju da se brinu i da im taj odmor ne pokvari menstruacija. Ukoliko znate kada očekujete ciklus, a ne možete da odložite put, postoje načini da odložite menstruaciju i da uživate maksimalno na svom odmoru.

Tablete za odlaganje menstruacije

Pomeranje ciklusa u nekim situacijama zvuči kao sjajno rešenje, a u te svrhe koriste se tablete za odlaganje menstruacije. Ipak, važno je da znate kako one deluju, kako se pravilno uzimaju ali i da li mogu da izazovu neke posledice.

Tablete za pomeranje ciklusa sadrže noretisteron, koji je sintetički oblik progesterona - ženskog polnog hormona. Višak ovog hormona u telu utiče na odlaganje ovulacije i usled toga ne dolazi do menstruacije.

Kako se koriste tablete za odlaganje menstruacije?

Ukoliko ne želite da imate menstruaciju na odmoru, potrebno je da pijete ove tablete 3 puta dnevno, uvek u isto vreme. One ne zaustavljaju krvarenje odmah posle prve doze, pa je potrebno da ih uzimate najmanje 3 dana pre početka ciklusa. Ako i to nije dovoljno jer 2-3 dana kada prestanete sa uzimanjem terapije možete očekivati krvarenje, uzimajte ih kontinuirano onoliko koliko želite da odložite menstruaciju, ali nikada više od 21 dan.

shutterstock_528948832.jpg
Shutterstock Žena pije lekove

Posledice koje mogu da izazovu tablete za odlaganje menstruacije

Iskustvo sa tabletama za odlaganje ciklusa uglavnom su pozitivna, a kao najčešće posledice mogu se javiti:

  • Obilnija menstruacija nakon korišćenja terapije
  • Glavobolja
  • Napetost u grudima

Treba imati na umu i da svaki organizam reaguje na svoj način, ali i da ništa od hormonskih tableta ne treba uzimati olako i na svoju ruku, pa je najbolje da se posavetujete sa lekarom pre nego što pohrlite u apoteku da ih kupite.

(Yumama)