Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akutni laringitis: Kako pomoći detetu koje ima zapaljenje grkljanja

Temperaturne varijacije vazduha i zimski period pogoduju nastanku laringitisa kod dece. Kako da ga prepoznate i lečite, savetuje pedijatar dr Biljana Kostić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Larinks je "mesto" ispod ždrela odakle kreće vazduh preko bronhija do pluća. Na tom putu epiglottis (tzv. "poklopac") onemogućuje da hrana i piće prodru u disajne puteve (često kažemo da se dete zagrcnulo). Njegova uloga je velika ali i njegov otok može biti izuzetno opasan.

Povezane vesti

Kod larinksa su jako bitne i glasnice (glasne žice), a svako suženje ovih disajnih puteva može dovesti do otežanog prolaska vazduha i početnog gušenja.

Nastanak laringitisa

Mali larinks, ionako uzan, dodatno otekne pod uticajem najcešće virusa. Ređi su, ali i najopasniji je bakterijski laringitis (infekcija bakterijom Haemophilys influenzae).

Simptomatologija

Sam laringitis najčešće izgleda jako dramatično kako za dete tako i za roditelje. Dete ima tzv. stridor, "škripi, laje", pokušava da dođe do daha i tako u krug. Najopasniji je tzv. epiglotitis (otok upravo tog "poklopca"). On je najčešće izazvan bakterijom Haemophilys influenzae. Sve se dodatno može komplikovati temperaturom koja često može da bude visoka i preko 39C.

Povezane vesti

Obolelo dete teško i ubrzano diše, pokušava da uhvati vazduh. U praksi, pomenuto teško stanje simptomatizuje i pojava "modrila" oko usana. Mali pacijenti uvlače međurebarni prostor i jako im se ugiba "jamica" u dnu grkljana.

Šta bi roditelji trebalo da rade?

Vrlo je važno da se roditelji ne uspaniče i dodatno ne uplaše dete. Potrebno je da mališana smire, da ne plače, jer sve zajedno dodatno može pogoršati ionako loše stanje. Ono što mogu uraditi sami dok ne stignu do doktora je da izazovu "efekat toplo - hladno" - udisanje jako tople pare (nad vrelom vodom), pa izlazak na hladni spoljašnji vazduh. Po smirivanju simptoma polako otići kod lekara.

Treba znati da najopasnije stanje (već spomenuti epiglotitis) neće se dogoditi ako je dete uredno vakcinisano HiB vakcinom (protiv Haemophilys influenza).

Kako lečiti dete?

Najčešće su u upotrebi Pulmicort respule preko inhalatora koje kod većine dece brzo otklone simptome - najpre se smanji otoko glasnih žica. U težim slučajevima treba dodati terapiju kortiko preparatima i dodati dozu antihistaminika (Aerijus, Pressing, Xyzal).

Povezane vesti

Neka deca imaju sklonost ka laringitisu. Svako oboljenje može se dodatno zakomplikovati oboljenjem ždrela, bronhija, sinusa, pluća… Ovakvi slučajevi treba da su pod kontrolom pedijatra koji će odlučiti o daljem uvođenju terapije (antibiotske i simptomatske).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica