Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi simptomi groznice Zapadnog Nila

Samo 20 procenata osoba koje su uboli komarci koji prenose ovo oboljenje ispoljava simptome. Pogledajte šta ukazuje na ovu groznicu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ova godina je idealna za komarce - poplave su ostavile silnu vodu, što je idealno za razvoj komaraca, kaže epidemiolog Vojnomedicinske akademije Željko Jadranin.

"Zaprašivanje nije uspešno jer nema odgovarajućih klimatskih uslova. Potrebno je najmanje pet suvih dana i bez vetra. Zato je nepovoljna epidemiološka situacija", objasnio je Jadranin gostujući u Dnevniku RTS-a.

Povezane vesti

On je otkrio da, od sto ubodenih, svega 20 odsto razvije simptome.

"Oni liče na prehladu praćenu temperaturom, bolovima u mišićima i to prođe bez ikakve terapije", rekao je Jadranin.

Kod manje od jedan odsto pacijenata razvijaju se teži simptomi: visoka temperatura, bolovi u vratu i leđima, dezorijentacija. Negde se javljaju i spazmi, uhvate disajne mišiće i pacijenti tada završavaju na respiratorima, upozorio je Jadranin i dodao da su klinike spremne za groznicu Zapadnog Nila.

Povezane vesti

Jadranin ističe da je smrtnost značajno smanjena između 2011. i 2012. godine i naglašava da ne postoji specifična terapija. Važno je, kaže, da se štitimo od uboda, jer je to jedina zaštita budući da vakcina ne postoji.

Govoreći o virusu Zapadnog Nila, Jadranin je podsetio da je prethodne dve godine bilo i smrtnih slučajeva.

Ove godine zabeležen je jedan slučaj oboljevanja u Nišu, kod žene koja je letovala u Grčkoj. U Grčkoj uvek ima veliki broj slučajeva i moguće je da se inficirala i tamo, ali to nije potvrđeno, rekao je Jadranin.

U Srbiji postoji sistem nadzora, tako da slučaj tog virusa ne bi promakao nadležnima, dodaje Jadranin.

Povezane vesti

Budući da je leto period kada su ljudi dosta van kuća, Jadranin savetuje da se kupaju isključivo na mestima koja su za to predviđena i da paze da piju i jedu proverenu hranu, odnosno vodu.

"Ne jedite neoprano voće i povrće, jedite dobro skuvano, ne držite hranu van frižidera, štitite se od insekata i pre svega mušica", savetuje Jadranin.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica