Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodično letovanje u Egiptu i Tunisu

Vrhunska usluga, smeštaj i sjajan odmor za pristojnu sumu novca očekuje sve turiste u Egiptu i Tunisu. Međutim, mnogi se pitaju da li su takva letovališta i za malu decu.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Poslednjih godina, kod nas su postale popularne destinacije poput Egipta i Tunisa. Kako izgleda porodično letovanje u ovim zemljama prenosi nam mama Željka...

Pedijatar nam je, kada smo ga pitali za letovanje u Šarm el Šeiku u Egiptu, savetovao da sačekamo da dete napuni pet godina, uz obrazloženje da je klimatska promena velika. Ali, istovremeno, prijatelji su se i sa mlađom decom vraćali odande ushićeni, odmorni i zdravi.

Put

Deci mlađoj od pet godina će tokom boravka u avionu (oko tri sata) možda biti dosadno, ali će laptop sa crtaćima rešiti problem, kao i sveska i bojice, ili neka knjiga. Ali, pošto su letovi mahom večernji, vaš mališan će najverovatnije da prespava putovanje. Agencije organizuju prevoz klimatizovanim autobusima do hotela.

Hoteli

Mnogi u Africi izaberu hotele sa tri zvezdice, pa se neprijatno iznenade. Sa decom ne idite u hotel sa manje od četiri, a idealno je sa pet zvezdica.

Oprez!Ne zalazite u delove gde je domaći živalj, ne idite nigde bez saveta vodiča. Stanovništvo je ljubazno, ponekad i previše, pa lako može da vam nestane novčanik, lančić. Ne kupujte samo zato što kažu da su im Srbi braća (za pare su im to svi), nema posebne ponude „samo za vas“, pravi papirus je skup, a prave korale ni ne smeju da prodaju (a ni vi ne smete da ih iznesete iz zemlje), ništa ne kupujte odmah, zanemarite sve komplimente i birajte velika turistička mesta ako idete sa decom.

Svuda dobijate peškire za plažu i bazen, svakodnevno menjaju peškire u sobi, čiste, spremaju posteljinu. Imaju bazene raznih veličina, obavezno i za decu, igraonice sa animatorima kojima dete možete da ostavite tokom dana kada je najtoplije (jezik nije barijera, deca se igraju, crtaju, plešu), a sa njima mogu da se igraju i nakon večere. Skoro svi hoteli imaju večernje programe raznih profila, kafee i restorane, prostor za zabavu, a veliki hoteli i za šetnju, velnes i fitnes deo (častite sebe masažama).

PROČITAJTE I: Porodično letovanje u Italiji

Klima

U Egiptu leti može da bude neprekidno preko 40 i više stepeni, posebno u julu. Iako je podnošljivo, jer je vazduh znatno suvlji, sve klimatizovano, a plaže opremljene velikim suncobranima, juli nije pogodan za malu decu. Ali je zato more, uz temperaturu oko 30 stepeni, kao iz Diznijevih crtaća. Biljno i životinjsko bogatstvo je čarobno: korali (doduše, treba ih izbegavati i samo ih posmatrati), ribice u milion boja i veličina, koje oduzimaju dah! Na prelepim, širokim i dugačkim, izuzetno opremljenim peščanim plažama, nikom nije dosadno. Deci posebno, jer po ceo dan mogu da se igraju peskom, kupaju, dremnu u hladu i udobnim ležaljkama.

Hrana i cene

Kada je ova destinacija u pitanju hranite se isključivo u hotelu, a ako poželite da prezalogajite nešto dok se šetate kroz grad (držite se centralne, turističke, zone), odaberite sigurnu varijantu – lanci brze hrane postoje i u Egiptu! Cene odgovaraju našim. Pijte isključivo flaširanu vodu, možete je kupiti u svakom mini marketu u blizini hotela ukoliko ste locirani u centru grada. Tu su cene i do deset puta niže nego u hotelskim prodavnicama! Iako je u većini hotela ponuda voća sasvim solidna (posebno ako ste uplatili all incusive), voće možete da kupite skoro na svakom koraku u gradu. Međutim, zbog rizika od crevnih infekcija (koje su na žalost česte u Egiptu), bolje je da se uzdržite od degustacije. Ako, pak, ne možete da odolite onda voće dobro operite isključivo flaširanom vodom, jer u Egiptu nema protočne vode!


PROČITAJTE I: Idealno porodično letovanje u Srbiji

Plaža
Plaža se podrazumeva, svaki hotel ima svoj jasno obeležen deo. U skupljim hotelima u Egiptu - plaža je bliže, u jeftinijim dalje, ali hotel uvek obezbeđuje prevoz do plaže. U Tunisu, hoteli su bliže plažama, koje su su prelepe, ali mnogi nisu zadovoljni morem. Iako je dobro za decu zato što je plitko u velikoj dužini, nije ni nalik Crvenom, Jadranskom, niti Egejskom moru, gde naši ljudi uglavnom letuju.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica