Zvuči poražavajuće, ali se na prekid trudnoće najčešće odlučuju žene koje su u braku ili dugoj vezi.

Abortus nosi veliki rizik od infekcija, krvarenja i mehaničkih povreda, što u kasnijem periodu može da bude uzrok steriliteta. Nažalost, zbog neinformisanosti i predrasuda, javljaju se brojni zdravstveni problemi u reproduktivnoj fazi života žena i nemogućnost da se dobije željeno potomstvo. Sa druge strane, kada vidimo koliko se bračnih parova, uz velike poteškoće, bori sa sterilitetom, nameće se pitanje: U kojoj meri nam neznanje i predrasude stoje na putu planiranja porodice?

To je bio jedan od razloga da posetimo doc. dr Anu Mitrović Jovanović, ginekologa. Sa njom smo razgovarali o metodama kontracepcije.

Kako može da se zaštiti reproduktivno zdravlje žene?

- Danas postoje izuzetni, efikasni, bezbedni i dostupni načini da žena na adekvatan način zaštiti svoje reproduktivno zdravlje i izbegne abortus. U proseku, najveći broj žena abortus ima u starijem reproduktivnom periodu, a ne u ranoj adolescenciji, kako se obično misli. Naravno, svaka trudnoća u adolescentnom dobu je problem druge vrste.

Žena treba da, uz redovan ginekološki pregled, na koji je neophodno da ide jednom godišnje, obavezno priča sa svojim ginekologom o tome kako da se zaštiti od neželjene trudnoće.

Koji je vaš savet za zaštitu od neželjene trudnoće žena koje su već rađale?

- Kada su u pitanju žene koje su rodile, moj savet je, ukoliko ne postoji kontraindikacija, da se odluče za intrauterini uložak, odnosno spiralu.

Zdravo planiranje porodiceOsnovni koncept savremene medicine i perinatologije jeste pravo svakog deteta da se rodi telesno, duševno i emocionalno zdravo. Taj koncept počinje PLANIRANJEM PORODICE, a to je pravo i dužnost roditelja, koji za ostvarivanje svoje želje za potomstvom imaju na raspolaganju različite metode.

Spirala je komotna, sigurna, i traje tri do pet godina - u zavisnosti od toga o kakvom ulošku se radi. Savremene spirale, koje imaju progesteron na sebi, imaju takvu zaštitu da se njihova efikasnost izjednačava sa sterilizacijom. Međutim, za razliku od sterilizacije, one su reverzibilne. To znači da posle uklanjanja spirale, već za mesec dana možete da ostanete u drugom stanju.

Moderne spirale imaju mogućnost da ženi posle tridesete godine, kada često počinju problemi sa obilnim menstruacijama, a posebno u periodu kada se žena bliži četrdesetoj, ili posle četrdesete - smanje obilnost menstrualnog krvarenja. U takvom slučaju, spirala ima i terapeutski efekat. Treba naglasiti da spirale o kojima pričamo nisu one koje su nekada koristile naše majke ili, možda, bake, koje su čak povećavale obim krvarenja. Naprotiv! Nekada se krvarenja kod žena koje imaju „savremenu“ spiralu toliko smanje da one neretko posumnjaju da su trudne, jer im se nije pojavio menstrualni ciklus.

Ukoliko ginekolog planira da pacijentkinji aplikuje spiralu, prethodno treba da razgovara sa njom i ukaže joj na to da će jedna od pet žena koja koristi ovu vrstu spirale - biti bez ciklusa. To je očekivano, i u tome nema ništa loše, jer ne utiče na hormone. Spirale imaju isključivo lokalni efekat, a rad jajnika je potpuno spontan - što znači da naše kosti, srce, koža, i sve ono što zavisi od rada hormona jajnika - ostaje netaknuto. Kako je priroda napravila, tako i jeste. Za razliku od pilula, koje deluju na naš hormonski status, hormonska spirala deluje samo lokalno. PageBreak

Kada može da se prepiše kontraceptivna pilula?

- Pojedine žene se posle tridesete godine ugoje, ne vode računa o svom opštem zdravlju, imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom, a često su i pušači. Sve su to riziko faktori kada je reč o upotrebi pilule, odnosno kada se razmišlja o tome da li da se nekoj pacijentkinji prepiše. Naime, pilula je izuzetno dobro, sigurno i efikasno sredstvo, ali mora da se zna kome se prepisuje. Nikada prepisivanjem pilule ne treba ženu dovesti u rizik od nastanka tromboze, koja može da se desi kod žena pušača posle trideset pete godine. To je i razlog zašto mi, ginekolozi, nikako ne preporučujemo da se žene međusobno „savetuju“ i bez konsultacije sa stručnjakom preduzimaju određene korake, jer prilikom odlučivanja za kontracepciju - svi faktori moraju da se uzmu u obzir.

Spirale koje smo pomenuli, mogu da se daju kod svih navedenih riziko grupa. Spirala je moja lična preporuka ženama koje su rodile decu ili prave pauzu između rađanja. Međutim, nikako ne treba zaboraviti da žene koje imaju spiralu - moraju obavezno da odlaze na redovne ginekološke preglede, kao i da je pre aplikacije neophodno uraditi Papanikolau test, briseve i ultrazvučni pregled. Važno je naglasiti da žena koja ima spiralu, a nema samo jednog partnera, mora da vodi računa o polno prenosivim bolestima i da se preporučuje upotreba kondoma.

Kakve još kontraceptivne metode postoje?

- Postoje različiti preparati hormonskog tipa, koji se kod nas tek pojavljuju na tržištu, a u inostranstvu se koriste godinama. To su flasteri, koji se menjaju jednom nedeljno, ili prstenovi koji se stavljaju u vaginu - gde budu tri nedelje, pa se četvrte izvade i ponovo aplikuju. Postoje i različiti potkožni implanti. Sve su to kontraceptivne metode sa dosta dobrom efikasnošću.

Nove metode bih, ipak, ostavila za raniji reproduktivni period, kada je najveći procenat devojaka i žena zdravo. Odnosno, kada nema rizika, ili je taj rizik sveden na minimum.

Koju vrstu kontracepcije preporučujete ženama posle tridesete godine koje nisu rađale?

- Kod nas ne postoje mini spirale sa progesteronom, koje bi se aplikovale kod žena koje nisu rađale, bez obzira na njihovu životnu dob. Sa druge strane, nema razloga da se već pomenute spirale ne aplikuju i onim ženama posle tridesete godine koje nisu rađale. Ako je žena zdrava, nije pušač, nema opterećenu porodičnu anamnezu i ima manje od 35 godina - nema potrebe da se pribojavamo eventualnog neželjenog efekta pilule.

Zbog čega su uvrežene predrasude da pilula utiče na povećanje telesne težine?

- Kada ne želite nešto da koristite, onda ponekad potencirate izvesne neželjene efekte. Svaka farmaceutska kuća, da bi sebe zaštitila, mora da navede i one najređe, ili samo moguće neželjene efekte. Tako na uputstvu za korišćenje pilula sitnim slovima piše da može da dođe do gojenja - što se retko dešava, ali je moguće.

Abortus-surova statistikaProcenjuje se da je stopa abortusa u Srbiji 90 na 1.000 žena, odnosno da svaka dvanaesta žena ima iskustvo sa jednim ili više abortusa u reproduktivnom periodu. Po procenjenom broju abortusa, među vodećim smo zemljama u Evropi. To znači da u našem okruženju postoji bar jedna naša drugarica ili poznanica koja je imala takvo iskustvo. A poznato je da abortus ima kako fizičke, tako i psihičke posledice po zdravlje žene.

Uostalom, na svakoj kutiji cigareta piše da je pušenje nezdravo i da nas ubija, a veći deo populacije puši. Što se gojenja tiče, gojimo se najviše zbog neadekvatne ishrane, i zbog nesrazmere između količine unete hrane i potrošnje.

Doduše, nekada su postojale pilule sa većom dozom hormona, koje su mogle da utiču na povećanje apetita, zbog čega su se žene gojile. Međutim, danas postoje pilule sa niskom dozom hormona - koje, čak, mogu da dovedu do slabljenja, zbog izbacivanja viška zadržane tečnosti u organizmu. Zato je važno razgovarati sa pacijentkinjom i na osnovu svih podataka naći najbolju pilulu za nju.

Što se tiče tromboembolija (vaskularno oboljenje koje nastaje kao komplikacija venske tromboze - zapaljenje vena uzrokovano ugruškom krvi), o tome treba otvoreno pričati. Svakoj ženi kojoj prepišem kontraceptivne pilule, ukažem na izuzetno retku mogućnost, na pojavu tromboembolije. Stoga je posavetujem na šta mora da obrati pažnju, posebno u prva tri meseca korišćenja, nakon čega se rizici svode na minimum, i gotovo da ih ne registrujemo. Ako osoba koja je počela da pije pilulu - dobije napade kašlja, a da to nije uzrokovano nekom virusnom infekcijom, ukoliko počinje da oseća grčeve i bolove u potkolenicama, ili dođe do povišenja krvnog pritiska - mora da se javi svom ginekologu, koji će da odluči da li treba da prestane sa uzimanjem pilula. Nikako ne treba zanemariti simptome koji se jave. Međutim, na sreću, kod nas to uglavnom nije slučaj. Jer, žene se javljaju ginekologu čak i ako dođe do najblaže glavobolje, koja može da se javi u toku prvog meseca korišćenja pilule.

Da li između uzimanja kontraceptivnih pilula treba da se napravi pauza?

- To je još jedna od zabluda. Odgovorno tvrdim da pauzu ne treba praviti, osim ukoliko žena ne želi da postane mama! Ali, praviti pauzu da bi se organizam „odmorio“ - potpuna je medicinska zabluda. To nije zasnovano na medicinskoj istini. Ako se organizam navikne na novonastali hormonski profil, ako žena dobro podnosi pilulu i ne javi se ništa od onog što sam prethodno navela kao problem, ako ne planira trudnoću… a onda prestane da koristi pilule, da bi im se posle mesec-dva vratila… tog trenutka sebe ponovo uvodi u rizik od svih neželjenih efekata, kao što je to bilo prvi put kada je uzela pilulu.

Da je nauka, zapravo farmakologija otišla korak dalje, i da su neke farmaceutske kuće napravile prekretnicu u oblasti oralne kontracepcije - potvrda su i nove kontraceptivne pilule. One daju estradiol, odnosno estrogen potpuno isti kao onaj koji proizvodi telo žene.

Za sprečavanje neželjene trudnoće postoje dve mogućnosti: da se spreči začeće, i da se prekine neželjena trudnoća. Iskreno se nadam da će prekid neželjene trudnoće - abortus, kao višedecenijski metod planiranja porodice u Srbiji, u potpunosti zameniti, kao i svuda u svetu, metod sprečavanja neželjene trudnoće - kontracepcija. Samo je potrebno da se potraži savet na pravom mestu, i u pravo vreme uživa u svom potomstvu.

Vesna Stanimirović