Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontracepcija u braku

Na koji način žene koje su već rađale mogu da se zaštite od neželjene trudnoće? Pročitajte savete ginekologa...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zvuči poražavajuće, ali se na prekid trudnoće najčešće odlučuju žene koje su u braku ili dugoj vezi.

Abortus nosi veliki rizik od infekcija, krvarenja i mehaničkih povreda, što u kasnijem periodu može da bude uzrok steriliteta. Nažalost, zbog neinformisanosti i predrasuda, javljaju se brojni zdravstveni problemi u reproduktivnoj fazi života žena i nemogućnost da se dobije željeno potomstvo. Sa druge strane, kada vidimo koliko se bračnih parova, uz velike poteškoće, bori sa sterilitetom, nameće se pitanje: U kojoj meri nam neznanje i predrasude stoje na putu planiranja porodice?

To je bio jedan od razloga da posetimo doc. dr Anu Mitrović Jovanović, ginekologa. Sa njom smo razgovarali o metodama kontracepcije.

Kako može da se zaštiti reproduktivno zdravlje žene?

- Danas postoje izuzetni, efikasni, bezbedni i dostupni načini da žena na adekvatan način zaštiti svoje reproduktivno zdravlje i izbegne abortus. U proseku, najveći broj žena abortus ima u starijem reproduktivnom periodu, a ne u ranoj adolescenciji, kako se obično misli. Naravno, svaka trudnoća u adolescentnom dobu je problem druge vrste.

Žena treba da, uz redovan ginekološki pregled, na koji je neophodno da ide jednom godišnje, obavezno priča sa svojim ginekologom o tome kako da se zaštiti od neželjene trudnoće.

Koji je vaš savet za zaštitu od neželjene trudnoće žena koje su već rađale?

- Kada su u pitanju žene koje su rodile, moj savet je, ukoliko ne postoji kontraindikacija, da se odluče za intrauterini uložak, odnosno spiralu.

Zdravo planiranje porodiceOsnovni koncept savremene medicine i perinatologije jeste pravo svakog deteta da se rodi telesno, duševno i emocionalno zdravo. Taj koncept počinje PLANIRANJEM PORODICE, a to je pravo i dužnost roditelja, koji za ostvarivanje svoje želje za potomstvom imaju na raspolaganju različite metode.

Spirala je komotna, sigurna, i traje tri do pet godina - u zavisnosti od toga o kakvom ulošku se radi. Savremene spirale, koje imaju progesteron na sebi, imaju takvu zaštitu da se njihova efikasnost izjednačava sa sterilizacijom. Međutim, za razliku od sterilizacije, one su reverzibilne. To znači da posle uklanjanja spirale, već za mesec dana možete da ostanete u drugom stanju.

Moderne spirale imaju mogućnost da ženi posle tridesete godine, kada često počinju problemi sa obilnim menstruacijama, a posebno u periodu kada se žena bliži četrdesetoj, ili posle četrdesete - smanje obilnost menstrualnog krvarenja. U takvom slučaju, spirala ima i terapeutski efekat. Treba naglasiti da spirale o kojima pričamo nisu one koje su nekada koristile naše majke ili, možda, bake, koje su čak povećavale obim krvarenja. Naprotiv! Nekada se krvarenja kod žena koje imaju „savremenu“ spiralu toliko smanje da one neretko posumnjaju da su trudne, jer im se nije pojavio menstrualni ciklus.

Ukoliko ginekolog planira da pacijentkinji aplikuje spiralu, prethodno treba da razgovara sa njom i ukaže joj na to da će jedna od pet žena koja koristi ovu vrstu spirale - biti bez ciklusa. To je očekivano, i u tome nema ništa loše, jer ne utiče na hormone. Spirale imaju isključivo lokalni efekat, a rad jajnika je potpuno spontan - što znači da naše kosti, srce, koža, i sve ono što zavisi od rada hormona jajnika - ostaje netaknuto. Kako je priroda napravila, tako i jeste. Za razliku od pilula, koje deluju na naš hormonski status, hormonska spirala deluje samo lokalno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica