Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prisustvo salmonele u jajetu

Mali procenat svežih jaja je zaražen bakterijom Salmonelom enteritidis, koja može da prouzrokuje gastroenteritis. O tome kako se ova bolest manifestuje i kako je možete sprečiti govori dr Jasminka Komnenović.

 Izvor: Foto: Thinkstock


Salmonela enteritidis se obično nalazi u žumancetu, ali nije isključeno da se nađe i u belancetu. Bakterija retko inficira jajnike kokošaka i može da uđe u jaje pre formiranja ljuske i kontaminira ga pre izleganja. Ona pritom ne izaziva bolest kod kokošaka i na jajima nema vidljivih znakova kontaminacije. Takođe može da uđe i kroz pore ljuske jaja posle izleganja.

Kako se bolest manifestuje?

Kod osobe zaražene ovom bakterijom javljaju se sledeći simptomi: temperatura, bol u trbuhu, dijareja (proliv) koja počinje 12-72 časa pošto je jaje uneto u organizam. Bolest traje obično četiri do sedam dana, a najveći broj pacijenata se oporavi bez antibiotskog tretmana. Ali, kod određenog broja pacijenata, naročito iz rizičnih grupa (trudnice, odojčad, mala deca i osobe sa oštećenim imunim sistemom), može da ima tešku kliničku sliku i da zahteva hospitalizaciju.

Mere zaštite od salmoneloze          

Pri kupovini jaja je potreban oprez, isto kao prilikom kupovine svežih pilića ili mesa. Kada se izlegu, jaja su zaštićena takozvanom kutikulom, zaštitnim omotačem na površini ljuske, koji predstavlja prirodnu liniju odbrane od ulaska bakterija kroz pore. Ako se ona razori, sigurnost jaja je smanjena. Jaja sa farme se peru, ali se naknadno prskaju mineralnim uljima - da bi bila zaštićena u procesu distribucije.

Boja ljuske i žumanceta domaćih i jaja sa farme može da bude  različita, ali to ništa ne znači za kvalitet, ukus i karakteristike za kuvanje, a njihova hranljiva vrednost je ista. Sigurnije je koristiti jaja koja su pregledana i imaju odgovarajući kontrolni znak sanitarne inspekcije. Domaća jaja nose veći rizik jer nisu sanitarno pregledana, pa ih treba tvrdo skuvati.

Do upotrebe, jaja treba držati u frižideru, a oprati ih eventualno neposredno pre pripremanja, jer se pranjem skida zaštitni sloj.

Pošto skoro sve salmonele uginu na 71 stepen, jaje treba kuvati dok žumance ne postane tvrdo (šest do sedam minuta). Jer, kada se jaje kuva «rovito», u centru žumanceta se postiže temperatura od samo 43 stepena. Pri prženju, kajgana ne sme da bude žitka.


Posle iznošenja iz frižidera, jaja treba da se upotrebe za manje od dva sata.


Sveža ili rovito kuvana jaja se ne preporučuju za ishranu.

Sigurni metodi spremanja jaja su: poširanje, tvrdo kuvanje, kajgana, prženje ili pečenje.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica