Sve je popularnije ekonomično i vrlo kreativno restauriranje starih ili polovnih komada nameštaja. Kako od kako se to radi bez greške, otkriva nam Jovana Kostić iz farbare Kole sa Voždovca. Veliko prolećno spremanje je pred nama pa mnogi od nas požele i da osveže ili potpuno promene dosadašnji izgled dečije sobe, izaberu neke vedre boje, za bebu koju iščekuju krevetac pefarbaju u nešto moderniji stil. I pored ogromne ponude raznih boja, sredstava, inspiracije, pre nego se uhvatite četki ili bacite u trošak, saslušajte savete stručnjaka kako vaš polet ne bi završio kao neuspeli pokušaj i razočarenje.

Potreban materijal

Pre kupovine potrebnih farbi i alata, Jovana nam kao iskusni kreativac i zaljubljenik u preobražaje nameštaja savetuje:

 • Dobro promislite, kako zaista želite da promenite konkretan komad?
 • Kakve boje preovlađuju u vašem prostoru,
  da li želite da postignete efekat kontrasta, ili da samo bolje uklopite?
 • Koje su to palete koje vam se dopadaju i prijaju vam?
Saveti za krečenje dečije sobe
Foto: Tamara Antonović Petrović 

“Uvek pitam kupca par ovakvih pitanja pre mešanja konkretne boje, da bih bolje razumela šta bi želeli da postignete, šta je vaš stil i šta može da se konkretno dobije farbanjem po vašoj zamisli”

Materijal:

 • Osnovna boja za drvo
 • Završna emajl boja za drvo
 • Grublja šmirgla: P80, P120
 • Finija šmirgla: P150, P180
 • Akrilni git
 • Skid farbe

Alati:

 • Šlajferica za šmirglanje- za baš mnogo šmirglanja
 • Špahtle
 • Šrafcigeri
 • Četke ili valjci
 • Krep traka, po potrebi

Priprema površine je ključ uspeha

Koliko god jedva čekali da se date u ono najzanimljivije, farbanje, neophodno je da sve površine nameštaja pripremite, odšrafite ručkice, skinete vratanca.

“Uvek ponavljam, bilo da je u pitanju vrlo stara farba ili čak glanc nov sto, stolica, neophodno je išmirglati ga, napraviti brazde u koje će boja ući tako se zadržati. Ako farbate direktno, bez šmirglanja, ta farba će samo skliznuti, kao na staklu i nikako nećete biti zadovoljni.”

Postupak pripreme:

 1. Grubljom šmirglom, pogotovu veće i starije površine išmirglajte, zatim matirajte finijom, dobro očistite od prašine mekom vlažnom pa suvom krpom.
 2. Velika oštećenja, rupice, duboke brazde, popunite akrilnim gitom, sačekajte da se osuši, pa išmirglajte finom šmirglom.
 3. Ukoliko planirate da koristite različite boje, izdvojite nogice, napravite pruge, koristite krep traku, kojom ćete oblepiti delove koje ne želite ofarbane. Samo ova traka neće vam napraviti oštećenja pri odlepljivanju.

Skidanje stare farbe

Neretko pre nanošenja željene boje ili providnog laka, sadolina za prirodan izgled drveta, moramo da skinemo prethodne stare slojeve farbe. Možete da koristite preparat, tzv Skid farbe, koji se namaže u tanjem sloju, ostavi da se farba potklobuči, razmekša, pa se zatim skida špahtlom.

“Imajte na umu, da nećete u najvećem broju slučajeva izbeći šmirglanje, da ćete mukotrpno skidati svu farbu. Ovo je dosta nepredvidiv proces, jer svaka farba se skida drugačije, pogotovu kad dugo stoji ali može itekako da vam ipak olakša guljenje, budite uporni i istrajni.”

Osnovna pa završna uz strpljenje!

Važno je da kada pristupate farbanju, da odaberete prostor na otvorenom, sa ventilacijom, bez sunca i da po Jovaninoj preporuci, koristite ekološke boje, na vodenoj bazi, koje su neškodljive po zdravlje i okolinu, nemaju jak miris i vrlo brzo se suše.

Treba voditi računa da ukoliko bilo koja boja za drvo/metal ima dodatni razređivač na “specijalnoj bazi” to nikako ne može da bude ekološka neškodljiva varijanta. Eko boje su bez mirisa i alat se pere vodom. Kada se uradi dobra priprema drveta, nijedna boja na vodenoj bazi neće da se ispere.

“Velika je predrasuda da su ovo manje postojane boje, naprotiv, veoma su trajne, imaju vrlo široku primenu a uz to svi valjci, četke, špahtle koje koristite jednostavnim kiseljenjem u vodi se lako očiste. U poslednjih nekoliko godina najtraženije boje za dečije sobe su (i za zid i za drvo): puder roze, žalfija zelena, topla krem boja.

Postupak farbanja:

Prvi sloj pri farbanju uvek neka je osnovna boja, koju nanosite valjkom, ćoškove četkom, sačekajte oko sat vremena, da se osuši i upije.

“Ako je stolarija bila baš suva, upiće veliki deo, pa nanesite još jedan sloj, sačekajte još sat i onda ošmirglajte finom šmirglom za matiranje.

Poslednji sloj je emajl za drvo, koji nanosite u jednom sloju za noviji nameštaj ili u dva za stariji. Ukoliko vam se posle prvog sloja jave “dlačice” po površini, išmirglajte finom šmiglom, pa opet prefarbajte. Svaki emajl za drvo u sebi već sadrži lak, bilo da je po specifikaciji mat ili sedefast, nema potrebe za bilo kakvim dodatnim lakiranjem.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen