U zimskim danima nije jednostavno zabaviti dete kod kuće, posebno ako nije najboljeg raspoloženja zbog prehlade. U trenucima kada ih ne zanima soba puna igračaka, ni crtanje, bojenje, plastelin i slične zabavne igre, možda bi bilo dobro da se prisetimo igara iz našeg detinjstva.

Iako nismo imali sve što današnja deca imaju, imali smo igre koje su se prenosile sa kolena na koleno, a koje su uvek izazivale dečiji osmeh. One su divne i za to da 'dete uključi mozak' i razmisli o onome što radi. Podsećamo vas na dve igre koje su pomalo zaboravljene, a deca će sigurno tražiti da se i sutra toga igrate.

Gluvi telefoni

Ova igra može da se igra gde god da ste i ima vas više. Sedite jedni pored drugih, a prva osoba treba da šapne neku reč osobi do sebe. Druga osoba tu istu reč dalje prenosi trećoj, treća četvrtoj i tako redom. Poslednja osoba treba da ustane i glasno izgovori reč koju je čula. Iako izgleda jednostavno, izazvaće puno smeha jer se obično reč koju je prva osoba izgovorila tokom prenošenja potpuno promeni.

Šaputanje, igra, gluvi telefoni
Shutterstock Mama i ćerka se igraju gluvih telefona

Vruće-hladno

Ovo je igra koja se najčešće igra u zatvorenom prostoru. Igra se tako što jedna osoba sakrije neki predmet, a onda ulazi druga i počinje da ga traži. Onaj ko je sakrio predmet ima zadatak da navodi rečima 'vruće' ako je osoba u blizini traženog predmeta i 'hladno' ako je udaljena. Pobednik sledeći krije predmet.

(Yumama)