Vreli talas je pred nama pa će većina onih koji još nisu izvadili svoje kućne bazene to da učine. Bazen je sjajna zabava i spas od vrućina, ali je bitno da znate i kako se održava. Često se golim okom ne može videti da postoji neka prljavština, ali je i te kako ima i može vam naškoditi.

Stručnjaci upozoravaju da se virusi i bakterije koje su 'nevidljivi golim okom' mogu akumulirati i ugroziti vaše zdravlje.

"Kupovina bazena je samo pola priče, jednako je važno i održavanje obzirom na to da bolesti koje se prenose vodom češće preovlađavaju tokom leta. Važno je da budete svesni da bazen mora da se održava čistim i da na taj način sprečite bolesti koje su opasne po život", upozorava stručnjak za čišćenje.

Bazen, kupanje, dete, devojčica
Shutterstock Devojčica se kupa u bazenu

Ako imate bazen na naduvavanje, savetuju da ga svakog dana ispraznite kako biste bili sigurni da ništa ne vreba u vodi. To je zato što ne možete da dodajete hlor ili druge supstance u vodu malog bazena. To biste trebali da uradite iako vam voda deluje čisto.

"Virusi i bakterije su nevidljivi golim okom. Preporučujemo da budete sigurni u čistoću umesto da se kasnije brinete", kažu stručnjaci.

Da biste dobro očistili bazen, ispraznite vodu i obrišite svaku površinu dezinfekcionim sredstvom koje neće iritirati kožu osoba koje se u njemu kupaju.

(Yumama)