Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes za devojčice

Maštovit program dečjeg fitnesa čine raznovrsni stilovi vežbanja uz pomoć kojih devojčice ravnomerno razvijaju sve motoričke sposobnosti.

Program dečjeg fitnesa otkrile su nam Nina Stojadinović i Andrijana Dodić iz  Ninas fitnes tima koje rade sa devojčicama od pet do 11 godina, ali i mlađim - ako mogu da prate čas.

Kako je nastao ovaj netipičan, zanimljiv program za devojčice?

Moje sagovornice kažu da u svetu slični programi jesu popularni, ali da su oni više neka varijanta fitnesa za odrasle. Nije sportski fitnes, dakle - nema takmičenja, već rekreacija, kao zasebna aktivnost, možda dopuna nekom drugom sportu (bilo kom), ili uvod i odlična priprema za budući izbor sporta. U najnovijim istraživanjima, kaže Nina, stručnjaci ističu da su primetni bolji rezultati sportista kod kojih je u mlađim godinama primenjivan svestraniji razvoj motoričkih sposobnosti, a ne rana specijalizacija (odnosno rano uključivanje u sistem treninga i takmičenja, namenjen psihofizički zrelijoj deci, pa čak i odraslima).

Ko može da vežba?Da bi se devojčica uključila u ovaj program, dovoljna je njena želja i podrška roditelja. Bila potpuno zdrava ili ne, treneri će svakoj, kao što to rade i sa odraslima, predložiti konsultovanje sa lekarom pre nego što krene sa treninzima. Postoje određena oboljenja sa kojima nije poželjno vežbati, ali je svakako potrebno da lekar to potvrdi, o čemu će vas instruktori obavestiti na samom upisu. Ako problemi mogu da se podvedu pod loše držanje i slabost muskulature, treninzi će biti od velike pomoći. Po potrebi se organizuju grupna testiranja i sportski i lekarski pregledi za decu.

Kreacija vrhunskih stručnjaka

Sam program rada sa devojčicama je osmislio veliki broj obrazovanih i stručnih ljudi, prateći trendove u svetu fitnesa, i oslanjajući se na istraživanja o dečjem razvoju i radu sa najmlađima. Njihov osnovni cilj je bio da ovim, po najnovijim svetskim standardima sačinjenim načinom vežbanja, devojčicama omoguće psihofizički razvoj širokog spektra - kroz razvoj pravilnog stava i navika prema vežbanju i zdravom životu. Treninzi nisu jednolični niti dosadni, radi se po preciznom planu. Svake nedelje se smenjuju stilovi vežbanja, kako bi što potpunije uticali na razvoj dečje motorike, intelektualnih sposobnosti, zdravlja, ali i prevenciju deformiteta kičme i stopala. To treneri postižu koristeći znanja i metode iz oblasti pilatesa - jer se danas u svetu, podseća Nina, pilates tehnika vežbanja koristi ravnopravno sa fizioterapijom i korektivnom gimnastikom, i ima fantastične rezultate u prevenciji, pa čak i u lečenju telesnih deformiteta i lošeg držanja.

Pored elemenata pilatesa, na času se koriste i elementi gimnastike, baleta, plesa... kako bi devojčicama bilo zanimljivo, ali i da bi se ravnomerno razvijale i mnogo toga naučile.

Koncepcija treninga

Poželjno je da se vežba dva puta nedeljno, po 45 minuta do sat. Trećeg nedeljnog treninga nema, već devojčice same biraju neku, njima omiljenu aktivnost: vožnju bicikla ili rolera, plivanje, klizanje, ples, bilo šta što vole.

Promocija kreativnih programa

Ninas fitnes tim je svoje raznovrsne kreativne programe predstavljao na gotovo svim dešavanjima u glavnom gradu koja se tiču sporta ili rekreacije (Rolerijada, Sport fest, Dečiji sajam, Festival ženskog sporta, Trka Deda Mrazeva). Iza i ispred njih je veliki broj besplatnih fitnes programa i javnih časova, posebno onih u prirodi: poput programa "Fitnes parkovi Beograda", koji je trajao od maja do oktobra, i to svake nedelje, na najmanje pet lokacija u gradskim zelenim oazama - a u kojem su učestvovale stotine sugrađana, vežbajući besplatno uz stručan nadzor. Kako neprekidno skupljaju ideje širom sveta, i omiljeni su u svetu fitnesa zbog vedrog duha i energije, ali i zbog pregršta ideja - od njih uvek možemo da očekujemo nove programe za decu, roditelje, porodice... besplatne, u vidu javnog časa, ili sistemskog poboljšanja kvaliteta života.

Evo kako izgleda jedan čas fitnesa za devojčice. Podeljen je na tri faze: uvodnu, glavnu, i završnu. Uvodna najčešće podrazumeva zagrevanje, i vežbe koje doprinose povećanju motivacije, u glavnoj fazi se obično ostvaruje cilj časa (razvoj određenih sposobnosti, u određenom stilu koji je po rasporedu), a završna predstavlja smirivanje organizma i obično obuhvata vežbe istezanja, disanja, relaksacije.

Rekviziti kao dopuna

Devojčicama treneri i instruktori svake nedelje menjaju stil vežbanja, često koristeći veliki broj popularnih, ali i do sada neviđenih rekvizita za decu. Koriste preko 30 različitih stilova vežbanja, koji omogućavaju razvoj različitih sposobnosti! Devojčice odlično vladaju i hit rekvizitima kao što su freestyler (fristajler), roler, magični krugovi, balanseri, velike i male lopte, rastegljive vijače, steperi… Svaki od njih je najbolji za postizanje nekog cilja. Tako su, na primer, lopte, balanseri, roleri, fristajleri... dobri za razvoj propriocepcije (podrazumeva osećaj za položaj sopstvenog tela u prostoru), ravnoteže, dok razni plesni stilovi razvijaju koordinaciju. I baš ta raznovrsnost stilova vežbanja, kao i precizno osmišljen program - čine da devojčice vrlo lako, brzo i ravnomerno razvijaju sve motoričke sposobnosti: snagu, izdržljivost, gipkost, brzinu i, posebno, koordinaciju.

Željka Zebić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica