Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brak posle razvoda: Kada i na koji način predstaviti novog partnera detetu

Pomozitete detetu da što bezbolnije prihvati vaš novi brak. Poslušajte savete pedagoga Jelene Holcer...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Sa vašim novim partnerom decu treba da upoznajete postepeno i oprezno. Tek ukoliko ste u svoju emotivnu vezu sigurni, smatrate je stabilnom i dovoljno važnom - o njoj obavestite i svoje dete.

Tako činite postepen prelaz ka tome da jednog dana vaš partner počne da živi u zajednici sa vama, a potom i da se venčate. Mnogi parovi se odlučuju na obrnut proces. Venčaju se, pa tek potom počinju da žive zajedno, smatrajući da će tako ućutkati ogovaranja svoje sredine, ili lakše objasniti detetu svoje emotivne odnose.

Ipak, sve je više onih koji žive sa decom i novim partnerima u vanbračnoj zajednici, koja se i po Zakonu o porodičnim odnosima smatra ravnopravnom sa bračnom. Međutim, bez obzira kako zvanično izgledao vaš budući emotivni život, važno je da budete sigurni da ste naučili lekcije iz prvog braka pre nego što uđete u sledeći.

Naime, tek ukoliko osvestite greške koje ste i vi i vaš bivši supružnik činili u braku, možete računati da vam se one neće ponavljati ubuduće.

Bez osećaja krivice
Takođe, pokušajte da otklonite eventualni osećaj krivice. Vi na svoj emotivni život odvojen od deteta imate pravo. Bez obzira na roditeljsku ulogu, vi i dalje imate pravo na svoje potrebe, svoju privatnost, svoje želje i vrednosti.
Vaša apsolutna posvećenost detetu je nepovoljna i za dete i za vas, jer ćete ga u tom slučaju posmatrati kao svog prijatelja, opterećivati ga svojim problemima, želeti potpunu kontrolu nad njegovim životom, bićete posesivni, preterano ambiciozni...

Reakcija vašeg deteta
Ushićenje i radost zbog ulaska u novi brak - koje, možda, vi doživljavate, vaše dete ne oseća. Naprotiv.

U uzrastu pre škole, kao i nižim razredima osnovne škole, verovatnije je da će se osećati suvišnim. Ono ovu promenu doživljava lično. Misli da ga više ne volite, da ste našli nekog sa kim ste njega zamenili.

Što je manjeg uzrasta, dete sebe više doživljava centrom svog, ali i vašeg sveta. Kada ste vi tužni, ono misli da je krivo, kada ste vi radosni - misli da je za to ono zaslužno. Kada ste se razveli od njegovog oca, najveći deo razgovora je morao biti usmeren na to da ga ubedite da ono nije krivo za vaš razvod, upravo zato jer sve događaje u vašoj porodici ono dovodi u direktnu vezu sa sobom.

Tako i sada, kada vi ulazite u drugi brak, dete veruje da je to kazna za njega, i očigledan dokaz da se vaša ljubav prema njemu gasi.

Zašto dete ima otpor?
Dete ima otpor da prihvati vašeg novog partnera, zato što:

• pretpostavlja da ponovo može doći do dramatičnih sukoba i konflikata, posebno ako se seća svađa svojih roditelja pre razvoda. Ova deca se sada osećaju posebno zbunjeno. Uprkos najboljim namerama, ne možete im dati nikakve garancije da se svađe neće dešavati i u vašem novom braku.

• vaš novi brak je definitivni dokaz da se nećete pomiriti sa njegovim tatom. Većina dece se potajno nada da će se njegovi roditelji pomiriti, pa je i upoznavanje sa vašim partnerom shvatilo kao prepreku tom pomirenju. Kada se ova veza završi brakom, to je konačna potvrda da do pomirenja neće doći.

• strah od promene. Kao i odrasla osoba, tako i dete ima potrebu za sigurnošću i ne želi da bude ponovo povređeno. Zato sebe štiti nepoverenjem i stvaranjem zida oko sebe.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica