Mnoge današnje domaćice se trude da u kuhinji provedu što manje vremena, a da svojoj porodici ponude zdrave i ukusne obroke. Ono bez čega dan ne može da prođe sigurno je hleb, a kako ne biste provodile puno vremena, mesile ga i zaprljale pola kuhinje, donosimo vam malo drugačiji recept.
Hleb koji se ne mesi, vazdušast je i ima hrskavu koricu a daleko je ukusniji od onog iz pekare. Još jedna prednost je što nećete imati 'borbu' sa decom koja žele da mese testo, već vam mogu pomoći u dodavanju sastojaka jer, ni vi ga nećete mesiti.
Potrebno je:
- 500 g brašna
- 500 ml vode
- kafena kašičica soli
- kafena kašičica šećera
- kesica suvog kvasca
Priprema:
U posudu sa mlakom vodom sipajte kvasac, dodajte malo brašna i kašičicu šećera, pa razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.
Potom u veću posudu sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac i kafenu kašičicu soli, pa sve dobro izmešajte varjačom. Testo će biti veoma retko, ali neka vas to ne brine - tako i treba da izgleda u ovoj fazi. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da nadođe sat i po vremena.
Kad vidite da se testo udvostručilo, još jednom ga promešajte varjačom i ostavite da odstoji još sat vremena. Toliko je, naime, potrebno da se u testu stvore rupice.
Šerpu ili vatrostalnu posudu stavite u rernu da se dobro zagreje, pa je pažljivo izvadite, iznutra obložite papirom za pečenje i sipajte testo, pa ga zasecite. Poklopite posudu, stavite je u rernu i pecite hleb tako poklopljen pola sata na 220 stepeni. Potom skinite poklopac i smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni, pa pecite dok se na hlebu ne uhvati korica.
(Yumama)