Alergičari na gluten moraju voditi računa o mnogo stvari, a posebno je problematično mamama sa malom decom. Ako ne nikada niste sretali sa ovim alergijama, predstavljamo vam recept za hleb bez glutena.
Sastojci potrebni za hleb za 2 osobe:
150 gr bezglutenskog brašna
150 ml tople vode
25 ml ulja
1/2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1/4 kesice suvog kvasca
Priprema:
U posudu pomešajte vodu, so, šećer i suvi kvasac. Mešajte da se sjedini, a onda polako dodavati brašno malo po malo, i mutiti mikserom sa spinalnim nastavcima.
Ukoliko vam se učini da je testo malo ređe, dodajte još malo brašna i mutite dok se ne formira lopta. Kada je umešano testo, polijte ga uljem i prebacite ga u pleh za pečenje ili kalup koji su prethodno obloženi pek papirom.
Ostavite ga tako na sobnoj temperaturi nekih 20 minuta kako bi naraslo. Za to vreme rernu zagrejte na 200-220 stepeni, i kada vidite da je testo naraslo, stavite ga u zagrejanu rernu i pecite 20 minuta, a onda smanjite rernu na 180 stepeni i pecite još 20-30 minuta, zavisno od jačine šporeta.
Izvadite ga iz rerne i pokrijte čistom krpom nekih 10 minuta. Kada se ohladi, možete ga seći.
(Yumama)