Potrebno je (za 4 osobe):
- 450 g mlevene jagnjetine
- 2 supene kašike prezli
- 1 manji crni luk
- 1 kašičica sušenog origana
- 250 ml pilećeg bujona
- 350 g grčkog jogurta
- 1 jaje
- 2 čena belog luka
- 2 supene kašike sitno seckane sveže mirođije
- 1 supena kašika sitno seckane sveže mente + nekoliko listova za serviranje
Priprema:
1. U činiji pomešajte meso, prezle, sitno seckani crni luk, origano, 1 kašičicu soli i crni biber po ukusu. Od dobijene smese oblikujte 24 ćufte, pa ih pržite u dobro zagrejanom tiganju sa malo maslinovog ulja (1 supena kašika), u jednom redu, dok sa svih strana ne dobiju zlatno-braon boju. Odvadite kašikom višak masnoće iz tiganja, sipajte bujon i ostavite da se ćufte krčkaju oko 10 minuta. Izvadite ćufte rešetkastom kašikom na tanjir i ostavite sa strane.
2. U činiji umutite jaje, dodajte jogurt, beli luk stišnjen kroz presu, mirođiju i mentu i sve dobro promešajte. Dodajte kutlaču vrućeg bujona u kojem su se krčkale ćufte, promešajte, pa sve zajedno sipajte nazad u tiganj sa ostatkom bujona. Kuvajte na umerenoj vatri, sve vreme mešajući varjačom, da se sos zgusne i krene da vri. Probajte, pa po svom ukusu posolite i pobiberite.
3. Vratite ćufte u sos i nežno protresite tiganj da se sve ćufte oblože sosom. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoje 5-10 minuta.
4. Servirajte sa prilogom po želji (npr. kuskus) i pospite listićima sveže mente.
Probajte i...
Jedan simptom trudnoće povezan s pametnijim bebama: Nije prijatan, ali donosi nekoliko prednosti
Žensko ime koje moderne mame obožavaju: Ima 7 slova i čak 3 različita značenja
Trudna je 17 godina, ima desetoro dece: Ljudi oduševljeni kako izgleda, ali jedno joj zameraju
Mi smo stare mame: Imaćemo 60 kad nam deca završe školu, iživele smo se i sada živimo za njih
30 najčudnijih starih srpskih imena: Potpuno su zaboravljena, a imaju predivna značenja