Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj bebe: Kako izabrati igračku odgovarajućeg oblika i veličine?

Da bi se bebe pravilno razvijale, potrebno ih je stimulisati na odgovarajući način. Saznajte kako da, prema uzrastu, izaberete igračke koje će vam pomoći u tome...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U najranijem uzrastu bebe prvo gledaju, a zatim samo dodiruju igračke, da bi tek od trećeg meseca počele da ih drže, lupaju njima i stavljaju ih u usta. Sa navršenih šest meseci počinju svesno da ih koriste za igranje.

Koje igračke su najbolje za razvoj deteta? Svakako one kojima dete može nešto da uradi.

Od drugog do četvrtog meseca

Sa dva meseca i dvadeset dana beba može da spoji dlanove. Da bi ste je podstakli da napravi pokret rukama ka sredini stavite joj između ruku šarenu mekanu loptu. U ovom uzrastu šake još uvek nisu stalno otvorene pa će mekani materijal od koga je lopta ili neka druga okrugla plišana igračka napravljena, delovati opuštajuće.

Povezane vesti

Prva bebina zvečka treba da bude u obliku kugle prečnika 5 cm crvene boje da bi mogla da je fiksira i prati. Može da bude i crveno-žuta ili crno-bela jer su to kontrasti koje može da uoči .  Ručka treba da bude pogodna za držanje a zvečka dobro izbalansirana da bi ostala u ruci.

Od četvrtog do šestog meseca
Polukružni oblik sa jedne strane odgovara prvom voljnom hvatu krajem četvrtog meseca, dok je drugi deo zvečke mekan jer će beba odmah nakon uzimanja naglo privući zvečku ustima. Polukrug sa obe strane zvečke omogućava prebacivanje iz jedne u drugu ruku. Treba voditi računa i o težini da bi beba mogla da manipuliše igračkom.

Povezane vesti

Kasnije zvečke mogu da budu i drugih oblika ili u kombinaciji sa glodalicom. Najpogodniji oblici za hvatanje su valjak i prsten.

Od šestog do osmog meseca
Uspostavljanjem kontrole oko-šaka i razvojem funkcija ruku krajem petog meseca, beba će prstima i ispruženim palcem uhvatiti pruženu kocku. Ovo je ciljano hvatanje i zato ponuđena igračka treba da bude odgovarajuće veličine. Premeštanjem kocke iz ruke u ruku na sredini i ispred tela, beba uvežbava držanje i otpuštanje. Ovo je jedan od ključnih momenata u razvoju deteta, kada prvi put kocku koju drži u jednoj ruci može da prebaci u drugu. Da bi se ovaj proces odvijao nesmetano potrebna je stimulacija odgovarajućom igračkom jer u suprotnom beba neće moći da ovlada ovom veštinom na pravi način.

Povezane vesti

Da bi se sa šest meseci beba okrenula sa leđa na stomak prvo treba da hvata predmete rukom preko sredine tela na drugoj strani. Šarena lopta je dobar podsticaj za ovu aktivnost. Kada savlada okretanje na jednu stranu treba je stimulisati da se okreće i na drugu stranu. Šake su sve spretnije pri hvatanju tako da kada damo dve kocke po jednu u svaku ruku, držaće  i neće ih ispustiti. Sada beba registruje zvuk iznad ili niže od glave pa se rado igra sjajnim šuškavim papirom (u prodavnicama se mogu naći knjige za bebe koje šuškaju). Takođe rado gleda svoj lik u ogledalu i tapka po njemu, postoje ogledala od plastike koja su bezbedna za bebe.

Od osmog do desetog meseca

Krajem osmog meseca iz položaja na stomaku i na boku počinje da podiže ruku na gore i da hvata ponuđene predmete što predstavlja značajan momenat u razvoju fine motorike. Sada treba detetu dati pločicu koju će ono uzeti ispriženim prstima i palcem.

Beba sada pogledom prati oble predmete koji se kreću u neposrednoj blizini, te je dobro da ima više lopti različitih veličina. Velika lopta služi za uvežbavanje bočnog naginjanja da bi sedeći položaj bio što stabilniji.

Voljno otvaranje šake krajem devetog meseca omogućava bacanje predmeta. Za ovo su najpogodnije gumene loptice jer dete mora da potpuno otvori šaku da bi moglo da je baci, a onda će posmatrati kako se kotrlja i tako spoznati prostornu dubinu. Dobro je da beba baca predmete različite težine i od različitih materijala kako bi uočila razliku u brzini kojom padaju i zvuku koji proizvode u kontaktu sa podom.

Da bi fini pokreti prstima bili što precizniju, detetu treba dati sitne predmete, komadiće hrane (grašak, parčiće banane, mrvice hleba) jer će ono i samo, ako mu ih ne ponudite, kupiti mrvice koje nađe na podu.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica