Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti stomatologa: Da li znate da je sunčanje važno za zdravlje zuba?

Najnovija istraživanja u stomatologiji pokazuju značajan uticaj vitamina D na sprečavanje oralnih oboljenja, karijesa i parodontopatije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sunce i sunčevi zraci su neophodni da bi se u ljudskom organizmu sintetisao Vitamin D. 

Vitamin D je dalje neophodan za metabolizam fosfora i kalcijuma, jer omogućava njihovu apsorpciju iz creva, odnosno njihovo dalje iskorišćavanje iz hrane koju smo uneli. Vitamin D je važan za deponovanje ovih minerala u kostima i zubnom tkivu. Na taj način se jačaju kosti i zubi.

Povezane vesti

Kod ljudi koji imaju manjak ovog vitamina detektovana je sklonost ka karijesu. Takođe drugi bitan uticaj vidamina D je da pospešuje odbrambene procese u parodoncijumu, odnosno tkivu koje okružuje zube. Vitamin D utiče na ćelije parodontalnog ligamenta na taj način što ih stimuliše da produkuju antiinflamatorna antitela i bore se protiv upale u parodoncijumu. Ovo umnogome doprinosi sprečavanju razvoja oboljenja desni, gingivitisa i parodontopatije.

Najnovija istraživanja u stomatologiji pokazuju značajan uticaj vitamina D na sprečavanje oralnih oboljenja, karijesa i parodontopatije. 

Sa sunčanjem svakako treba biti oprezan jer dugo i neadekvatno izlaganje suncu dovodi do nesagledivih posledica, na naše zdravlje. Štetni efekti su opekotine, takođe i kumulativnim štetnim dejstvom kasnije dovodi do stavranja predispozicije i rizika za dalja oštećenja i oboljenja kože. Ovo možemo izbeći tako što ćemo ograničiti naš boravak na suncu, izlagati mu se u periodu dana rano jutro, rano prepodne i kasnije poslepodne, svakako izbegavati podne i središnji deo dana.

Povezane vesti

Adekvatna zaštita u vidu preparata sa zaštitnim faktorom i odgovarajuće garderobe je takođe važna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica