Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti dečijeg stomatologa: Kako sprečiti povrede usta i zuba kod dece

Oštećenje zuba i usta narušava žvakanje, estetski izgled i može izazvati smetnje u govoru kod mališana. Kako ih možemo sprečiti?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Povrede usta i zuba su veoma česte kod dece. Najveći broj povreda orofacijalne regije dešava se upravo u dečijem uzrastu. Ove povrede predstavljaju veliki stres kako za samo dete, tako i za roditelje, naročito ako su praćene posekotinama, krvarenjem i velikim oštećenjima ili gubitkom zuba.

U kojim situacijama najčešće dolazi do povreda usta i zuba?

Uzroci povređivanja su mnogostruki, povrede se dešavaju u različitim okolnostima. Temperament deteta, njegovo ponašanje i uzrast takođe utiču na mogućnost povređivanja.

Povezane vesti

Ortodontske nepravilnosti bitno utiču na nastajanje i komplikaciju povreda. Kod dece sa izbačenim gornjim prednjim zubima i kraćom gornjom usnom česte su traume zbog direktnog kontakta zuba i predmeta koji izaziva udarac. 

Povrede usta i zuba su veoma česte i prilikom bavljenja pojedinim, posebno kontaktnim sportovima.

Na koji način možemo zaštiti dete?

Da bi se smanjio rizik za nastajanje povreda tokom sportskih aktivnosti savetuje se nošenje kaciga, štitnika za lice ili štitnika za zube. Štitnici za zube postoje u različitim oblicima. Postoje gotovi, fabrički izrađeni štitnici, polugotovi koji se dodatno oblikuju u ustima korisnika i individualni koji se izrađuju u stomatološkim ordinacijama za svakog korisnika posebno i koji su posebno prilagođeni svakom korisniku. Tako da je udobnost upotrebe štitnika za zube i mogućnost prevencije od povreda najbolja kod individualnih štitnika za zube. 

Kako ukazati prvu pomoć kod povrede zuba?

Ukoliko dođe do povreda zuba najvažnija bi bila pravovremena, brza i stručno ukazana pomoć kako bi se  izbegle komplikacije. Kod nasilnog izbijanja zuba najvažnija je brza i pravovremena reakcija koja obuhvata brzo vraćanje zuba u zubnu čašicu na licu mesta od strane nastavnika, trenera ili osobe koja je u tom trenutku uz dete ili pravilan transport izbijenog zuba u hladnom mleku ili fiziološkom rastvoru, do zubne ordinacije.

Povezane vesti

Zube nikako ne treba uvijati u suve papirne maramice, ili drugu vrstu tkanine jer se na taj način isušuju vlakna neophodna za adekvatnu replantaciju takvog zuba. 

Ukoliko dođe do nasilnog izbijanja mlečnog zuba, njega ne treba vraćati nazad u vilicu, da se ne bi povredio zametak stalnog zuba. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica