Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oni su pomoćnici u pravilnom razvoju naših mališana: Danas se obeležava Dan logopeda

Kako je zavladala 'epidemija' govorno-jezičkih i drugih razvojnih problema, u celoj Evropi danas se obeležava Dan logopeda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ideja obeležavanja ovog dana je u skretanju pažnje javnosti na značaj logopedske profesije. Udruženje logopeda Srbije se godinama zalaže da se donese zakon koji bi uveo red u struku, propisao licenciranje i protokole lečenja dece sa smetnjama u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji.

Logopedija je defektološka nauka koja se bavi prevencijom, proučavanjem etiologije, simptomatologije, logopatije, dijagnostike i tretmana patološke verbalne komunikacije.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ko je logoped?

Logoped je stručnjak koji procenjuje razvoj govora i jezika, dijagnostikuje govorno-jezičke poremećaje, pravi metodološki pristup u cilju rešavanja problema koje dete ima.

Logopedi svoje obrazovanje stiču na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), nekadašnjem Defektološkom fakultetu, koji postoji od 10. novembra 1975. godine, na odseku za logopediju. Predrasuda je da se logoped bavi samo korekcijom izgovora glasova. Logoped radi na prevenciji, dijagnostici, ranoj govornoj stimulaciji i na razvoju govora. Radi na detetovom rečniku, tako što ga bogati kroz razne zadatke i aktivnosti, kao i na pravilnoj upotrebi gramatičkih kategorija. Logoped se bavi pisanjem kroz vežbanje grafomotorike i učenjem pravilnog pisanja slova, vežbama za lep rukopis, pisanje sastava i slično. Čitanje je još jedan aspekt jezika kojim se bavi logoped. Pod tim se podrazumeva usvajanje prepoznavanja slova, savladavanje tehnike čitanja, razumevanje pročitanog i prepričavanje. Pre polaska u školu dete treba da ima razvijen fonemski sluh i sposobnost analize i sinteze glasova u rečima. Logoped je taj koji će da ispita da li dete vlada ovim sposobnostima i da, ukoliko ne vlada njima, pomogne detetu na što lakši i zanimljiviji način. Pored navedenog, logoped radi i na opštem osposobljavanju deteta za raznovrsne životne situacije.

Danas se u celoj Evropi obeležava Dan logopeda, ustanovljen 6. marta 2004. godine od strane Evropskog udruženja logopeda. Ideja obeležavanja ovog dana je u skretanju pažnje javnosti na značaj logopedske profesije.

Logopedski centar Čabarkapa se godinama trudi da na ovaj dan doprinese svojim radom u logopedskoj struci. Pored prioriteta rada u logopedskoj struci, naš cilj je edukacija roditelja dece sa problemima u govorno-jezičkom, psihomotornom i socioemocionalnom razvoju, edukacija mladih kolega koji su završili studije i potrebna im je praksa i učenje posla koji nije nimalo lak. Takođe, želimo da upoznamo širu javnost o visokoj 'epidemiji', ako tako možemo da kažemo, problema dece ranog uzrasnog doba, predškolskog i školskog uzrasta.

Logoped dr Nataša D. Čabarkapa

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica