Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporuke logopeda: Kako rešiti problem mucanja

Mucanje spada u govorno-jezičke poremećaje i predstavlja disfunkciju ritma i tempa govora. Evo nekoliko vežbica koje možete da radite sa detetom koje ima ovaj problem...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U radu sa decom i odraslima koji mucaju, logopedi nemaju čarobni lek nakon čije primene će problem nestati. Tehnike koje se primenjuju zahtevaju vremena, a napredak najviše zavisi od osobe i od toga koliko te tehnike primenjuju van tretmana.

Povezane vesti

Iako mucanje spada u govorno-jezičke poremećaje, faktori koji doprinose intenziviranju mucanja najčešće su psihološki. Stoga, pored svih tehnika koje radi logoped, preporučuje se uključivanje psihologa ili psihoterapeuta u tretman.

Predlažemo vam par vežbi koje možete raditi sa decom koja mucaju.

Koncentrisanje na radnju, ne na govor.

Kod dece i odraslih koji mucaju, mucanje je znatno intenzivnije onda kada se osobe koncentrišu na govor. Tada najčešće iščekuju grešku i, ako se ona pritom desi, čini se kao da se mozak usmeri samo na tu jednu grešku čineći je većom nego što jeste. Prirodno, greške onda budu sve učestalije. Ova vežba skreće pažnju od govora ka radnji.

Dakle, izaberite neku aktivnost koja uključuje seckanje, bojenje, lepljenje. Dajte instrukciju da dete obavlja određenu aktivnost ali da vam u isto vreme priča o njoj. "Sada seckam parčiće papira koje si mi dala... Lepim ih na karton. Ovaj deo u ovaj ugao, a ovaj deo u drugi ugao. Tako, da sve bude kako treba..."

Povezane vesti

Opuštanje.

Što je intenzitet stresa veći, veća je i mogućnost da će osoba mucati. Iz tog razloga, važno je naučiti kako se opustiti. Tehnike za opuštanje su različite, ali gotovo svima je suština da se dete koncentriše na disanje (neka dete imitira način na koji dišete, da napuni pluća dubokim udahom i da potom par sekundi izdiše udahnuti vazduh). Možete da izdvojite sat vremena, da dete legne na pod u zatamnjenoj prostoriji, zatvori oči i diše polako (u tišini ili uz muziku). Kreativne aktivnosti poput bojenja, slikanja ili vajanja takođe mogu doprineti fizičkom i psihološkom opuštanju. Potražite one aktivnosti koje su zanimljive detetu i uz koje primećujete da je najmanje napeto.

Izdisaji uz slogove AH, EH, UH, IH, OH.

Kada izdišemo, glasnice nisu spojenje i fizički je nemoguće da se mucanje desi. Izgovaranje ovih slogova pri izdisaju treba da utiče na to da dete shvati da zaista, onda kada to radi, mucanje se ne dešava. Kada dete to savlada, može da pređe na kratke reči od dva ili tri slova.

Za više vežbi, obratite se logopedu koji će način rada prilagoditi potrebama deteta. Važan aspekt rada sa detetom ili odraslim koji muca, je odnos koji se ostvaruje sa terapeutom. Onog trenutka kad započnete sa tretmanima, važno je da postoji kontinuitet u odnosu poverenja između deteta i terapeuta u kojem se ono oseća lagodno. 

Kada imate problem sa mucanjem i najjednostavnija konverzacija može iziskivati veliki napor (predstavljanje, pričanje telefonom, kupovina u prodavnici, pitanja za informacije na ulici...). Zbog toga je od beskrajno velikog značaja da budete strpljivi i da ne prekidate ili, još gore, ismejavate osobu koja pokušava da vam se obrati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica