Da li ste vođa ili vojskovođa svojoj deci? Vaspitač objasnio zašto mnogo strogih pravila škodi deci

Postavljanjem strogih pravila možda mislite da pomažete svojoj deci, ali ih zapravo gušite. Njima treba zdrav ritam u svakodnevnom vaspitanju koji im daje sigurnost, budi maštu i podstiče samostalnot, kako tvrdi popularni Striček Duško.

Shutterstock

Jeste li se ikad zapitali jeste li vi vođa ili prestrogi vojskovođa svojoj deci? Valdorfski vaspitač Duško Ilijevič sa preko 20 godina iskustva, objasnio je zašto prevelika strogoća, nametanje pravila bez objašnjenja ili insistiranje na previše obaveza bez mogućnosti da se pogreši stvara nesigurne i neuspešne ljude.

 "Treba da se postave jasne i čvrste granice ali ne smeju da ukidaju slobodu. Deci ne trebaju beskonačna pravila, već ritam koji im daje sigurnost a onda im se pokreće mašta.

Valdorfska pedagogija naglašava važnost ritma u životu deteta. Ritam donosi sigurnost, sigurnost podstiče kreativnost i samostalnost. Kada stalno postavljate nova pravila, gubite priliku da deci omogućite slobodu istraživanja i otkrivanja.

Zamislite da ste na poslu, a šef vam neprestano gleda preko ramena. Kako biste se osećali? Isto se događa i deci kad ih preopteretite pravilima. Umesto da ih usmeravate prema nekoj savršenoj viziji, budite vodič koji će im dati prostor da rastu i razvijaju se, stvaraju svoju viziju.

Dopustite im da greše i uče iz vlastitih iskustava. Postavite ritam, a ne tiraniju. Budite podrška, ne autoritet koji guši maštu. Jer na kraju dana, deca ne trebaju da budi vojnici koji poštuju naređenja i pravila – trebaju im roditelji koji će im omogućiti da budu ono što jesu. Roditelji koji ih vole i vode, usmeravaju ka onom što oni žele da postanu."

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10