Promena vremena je najbolja za učenje strpljenju: Vaspitač objasnio kako da mališani postanu smireniji

Skoro da nema mame koja nije dobila nervni napad oblačeći mališane za hladno vreme i izlazak napolje. Zakopčavanje jakni, navlačenje kapa, šalova, iscrpljuje strpljenje svima. Vaspitač je objasnio kako da baš tada deca uče da čekaju.

TikTok Printscreen stricek_dusko

Strpljenje se uči, a mi smo najbolji primer svojim klincima, poručuje popularni Striček Duško - Duško Ilijević, Valdorfski vaspitač sa dvadeset godina neposredne pedagoške prakse.

 “Deca žele sve i to odmah, nema tu puno strpljenja, to treba da se nauči. Zima je savršeno vreme za to i savršena prilika da nauče da stvari ne dolaze servirane na tanjiru. Neka stvari moraš da sačekaš, da dođe tvoje vreme i zima je super vreme kad deca mogu da uče od nas. Ništa neće naučiti ako radimo sve za njih, zato pustite ih da se sami obuku za napolje. Neka sami stave šal, polako navuku kapu, spreme se i sve to zahteva vreme.

Nemojte da ih požurujete, budite primer, budite strpljivi jer vaše strpljenje ih uči kako da budu pažljivi prema sebi i drugima. Ako žurite i stalno ih gurate napred, kako će da nauče da čekaju? Čekanje nije loše, to je priprema. I priroda čeka, da dođe sneg, pa da se otopi, da izađu nove visibabe, i kad deca vide koliko je priroda strpljiva, kad vide koliko su mama i tata srpljivi, možda će da nauče da se nose sa frustracijom kad i oni moraju da čekaju. Tako postajemo snažniji.”

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids