Zašto deca danas ne razumeju vrednost novca? Psihološkinja objasnila kako da se nauče da štede

Mnogi roditelji se čude, kako njihova deca ne znaju šta je preskupo, mora sve da im se kupi što vide i ne razumeju mogućnosti svoje porodice. U isto vreme su navikli da im se sve želje ispunjavaju odmalena.

Shutterstock

Većina dece danas živi u potrošačkom svetu, u kome su izloženi neprekidnoj potrebi da se kupuje. Novac je nešto imaginarno, sve se plaća karticama, klincima nije jasno koliko je teško zaraditi ga, niti koliko se roditelji trude da im obezbede udoban život, jer sve što požele, skoro uvek i dobiju. Sve ovo utiče da deca stiču pogrešne predstave o raspolaganju novcem, što ih izlaže opasnosti da rastu sa očekivanjima koja kao odrasli neće moći da ispune kao što su zamišljali i biće laka meta za zaduživanje i materijalnu propast.

Klinički psiholog Marija Zagorskaja komentariše:

“Ako su mi pre 15 godina dolazili bogati tate i mame tražeći da uradim nešto sa infantilnim detetom koje ništa ne želi i živi besciljno, sada se takav slučaj dešava svake sekunde.

Generacije koje su postale roditelji sredinom 2000-ih su dobro zbrinute odrasle osobe koje su odlučile da svojoj deci obezbede još udobniji život. I očigledno su preterali. Današnji školarci, prvo, ne shvataju da je novac rezultat teškog i, što je najvažnije, dugotrajnog rada. Odnosno, spremni su da rade, budu kreativni, nauče nešto, ali ne zadugo i ako može bez „naprezanja“. Ujutru ustati, raditi oko osam sati bez pauze?! Za njih je ovo relikvija prošlosti. Oni to ne žele tako.

Drugo, ovo je prva generacija koja gotovo da ne koristi pravi novac, već samo plastičnu karticu, pa otuda i jako opadanje vrednosti novca. Mentalno, nešto što ne možete dodirnuti rukama lako se daje. Ali avaj! — ista lakoća se proteže i na mogućnost primanja novca drugih ljudi. Takvu decu u budućnosti neće koštati ništa da uzmu kredit, uđu u prekoračenje, pozajmljuju i zaborave da to vrate, jer, to je samo novac. Zamagljena granica između virtuelnog i stvarnog sveta čini da osećaju da novac dolazi lako. Nekako će se već zaraditi.

Ovde mobilni servisi banaka pružaju „medveđu uslugu“, jer se sve operacije mogu obaviti sa dva klika, opet lako. Osim toga, nove smernice za novac od stručnjaka i finansijskih gurua takođe imaju koristi od ove svesti. Jedan od mojih omiljenih je pod navodnicima: "novac dolazi na zahtev". Pravilno formulišite svoju želju Univerzumu i na vas će pljuštati novac. Da je sve tako lako... Ispravno razmišljanje treba da bude podržano ciljevima i formulisanjem konkretnih akcija.

Ovde se opet susrećemo sa potrebom da se kod dece razvije volja, da se usadi napor, na to nisu navikli. U suprotnom, suočićemo se sa čitavom generacijom dužnika."

Šta sada treba učiniti da dete oseti vrednost novca?

Postavite mu ograničenje troškova, koje ne bi trebalo da pređe. Potrošio si sve? To znači da ćeš živeti bez novca. Važno je: ograničenje ne bi trebalo da se odnosi na osnovne potrebe deteta: prevoz do škole i kuće, užinu, komunikaciju.

Pokušajte da date džeparac u gotovini. I kupite svom sinu ili ćerki novčanik. Tako ćete kod deteta stvoriti osećaj realnosti novca, kako bi ono osetilo trenutak prebrojavanja novčanica i traženja sitniša u džepu. Ovo funkcioniše na podsvesnom nivou. Težina novčića vuče džep i dodaje vrednost.

Na odmoru u inostranstvu, pošaljite svoje dete u male kupovine. I ovde deluje isti efekat: ono treba da shvati koliko je vredna druga valuta u odnosu na domaću, zar ne traže previše za ovaj proizvod, ili možda može da nađe prodavnicu u kojoj je jeftinija? Upoređujući i brojeći svaki dan, dete će da gleda na novac iz drugačije perspektive.

Nemojte da vas zavara „hoću to“

Deca nemaju formiranu volju, ne znaju da izdrže, pa im treba sve, bukvalno sve u prodavnici i to odmah. Dogovorite se da ćete kupiti ovu stvar, ali za dva dana. Ovo je vreme da razmisli, da li mu je zaista to potrebno? Generalno, preporučujem da se dogovorite o jednoj kupovini mesečno, a odgovornost deteta je da odredi šta želi.

Pokloni

Pokloni bliskih rođaka i baka i deda ne bi trebalo da budu novčana nagrada za bilo kakve napore deteta. Odnosno, da dobijaju pare za dobijanje petice u školi – da, ali za iznošenje smeća – ne.

Ako vaše dete ima neku vrstu materijalnog sna, ponudite mu da zajedno napravite plan kako da ga brzo ostvarite. Koji iznos će biti potreban, koliko meseci štedeti, gde dobiti sredstva, predložite načine gde da se kupi jeftinije. Možete čak i da zapišete sve na parčetu papira, tako da je detetu lakše da postavi cilj i vizualizuje ga.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids