Šta mame ne treba da rade za svoju decu? Ne treba da vas grize savest ako ovo i preskačete

Društvo stalno sugeriše da dobra majka treba da ima vremena da kuva, čisti, pere veš, igra se sa detetom, rešava sukobe. Ali ima i dosta toga što zapravo ne bi trebala da radi, jer tako najbolje odgaja odgovorne i saosećajne ljude.

Shutterstock

U podizanju mališana, majke su potpuno uronjene u proces i ne uspevaju uvek da posvete slobodno vreme sebi. Lajf kouč Valerija Mihajlova podelila je tri jednostavna saveta o tome šta mame ne duguju svojoj deci.

Niste zabavljač

Zabavljate dete od jutra do večeri. Nemojte misliti da je vašoj bebi dosadno da se igra sama. Dok je zauzeta igrom i ne obraća vam se, možete biti sigurni da joj nije dosadno.

Takođe, ne treba da učite svoju decu da morate da se igrate zajedno sve vreme – trebalo bi da znaju da budu sami i da pronađu nešto da rade i izmišljaju igre sami.

Mama nije manje važna

Jednostavan primer: ostalo vam je poslednje parče torte, nemojte žuriti da ga date deci, već poslasticu podelite na sve vas. Tako ćete dati svojoj deci primer da i mama ima svoje želje i da ih uzmu u obzir. Kako bi dete trebalo da nauči da deli i razume druge ako vi ne pričate o onome što želite?

Za decu ne treba da radite ono što mogu i sami

Ako, na primer, vaše dete može samo da zakopča košulju, budite strpljivi i pustite ga da to uradi. Drugi primer je da je vaša beba slučajno prolila čaj. Nema potrebe da žurite - dajte mu priliku da ode po krpu i počisti za sobom.

Na ovaj način učimo decu da budu samostalna, a ujedno i da brinu o sebi.

Možda vas je savest uzalud grizla kada ste sebi dozvolili da čitate časopis umesto da se igrate sa detetom, ili pojeli poslednji slatkiš, a da niste rekli svom malom sladokuscu. Ovi saveti će vam pomoći da se lakše nosite sa takvim stvarima.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids