Koliko puta ste ustali i žurite na posao, a dete plače, vrišti i neće da se obuče. Stručnjaci ukazuju da su dečije histerije sve više izražene kada moraju nešto da urade što ne žele. Odevanje dvogodišnjaka i trogodišnjaka ponekad je žongliranje i prava borba.Najveći problem leži u tome što vi stalno vašem detetu birate garderobu, a da ga ne uključite u mogućnost samostalnog odabira. Atorka roditeljskog vodiča "Šta očekivati u drugoj i trećoj godini" savetuje kako da se postavite u ovakvoj situaciji, a da ne doživiti "nervni slom".

Pohvalite detetov odabir odeće

Deca u ovom uzrastu žele da im pružite određenu kontrolu.Dajte im slobodu u odabiru onoga šta žele nositi, ali naravno, ne potpunu kako ne bi usred zime odabrali kupaći kostim ili kostim za maskembal. Ponudite detetu dve ili tri kombinacije koje ste složili, a ono neka bira koju će obući. Ako baš jako želi nositi kupaći kostim usred zime, napravite kompromis i neka ga nosi ispod majice, savetuju autorke knjige. Nikada ne kritikujte detetov izbor i radije pohvalite stil, čak i ako je sasvim neusklađen. Možete nežno da predložite koja bi majica možda bolje pristajala uz pantalone ili suknju, ali ako dete odbije poštujte to.

dete-oblačenje.jpg
Shutterstock dete bira odeću

Ne brinite šta drugi misle

Neka deca uporno biraju isti komad odeće, koji često ne stigne ni do mašine jer je dete stalno u njemu. Roditeljima je neugodno kada dete odlazi u vrtić svaki dan u istoj majici, ali to vas ne bi trebalo opterećivati.U ovoj situaciji možete kupiti nekoliko sličnih ili istih majica, pantalona ili haljina koje dete voli pa ih menjajte svaki dan. Nastavite svaki dan nuditi drugu odeću, ali ako odbije prihvatite detetov izbor i nemojte ga još više razdražiti.

(Yumama)