10 načina da budete lenj roditelj: Vama će biti lakše, a detetu ćete učiniti dobro

Pročitajte na kojih 10 načina možete da budete lenj roditelj, a da time činite detetu dobro.

Shutterstock

Roditelji svojoj deci toliko žele dobro, da se ponekad čak i preterano angažuju oko njih. To nije dobro ne samo za mame i tate kojima to vremenom postane veoma naporno, već ni za mališane kojima se na ovaj način uskraćuje prilika da vežbaju samostalnost i da osete onu slast pobede kada nešto uspeju da urade sami.

Zato, roditelji ponekad treba da budu malo lenji, da dozvole deci da neke stvari rade sami i time će dobro učiniti i sebi – imaće malo više vremena za sebe, i deci – daće im priliku da budu samostalniji i pripreme se za život.

U nastavku vam donosimo 10 načina na koje možete da budete lenj roditelj, a da time učinite dobro detetu.

1. Neka sami uzmu svoje viljuške

Kada sednete za sto da jedete, a dete vas pita: "Mama, možeš li da mi doneseš viljušku/čašu vode/ubrus?", ne treba da skočite sa stolice i brže-bolje donesete ono što je od vas traženo. Naprotiv, učinićete detetu uslugu time što će morati samo da ustane i uzme šta mu treba.

Iako to najpre neće biti prijatna situacija, dečji psiholog Kejtlin Meklir podseća da nas neprijatnost ne ubija. "Što se više navežbamo da nam bude neprijatno, to postaje lakše".

2. Ne proveravajte im domaći

Vi ste svoje školovanje završili, nema potrebe da sa detetom opet "idete" u školu. To ne znači da ne treba da mu pomognete ako mu je nekad potrebna pomoć, ali takođe ne znači ni da treba da mu kontrolišete domaće zadatke, određujete vreme za učenje i slično.

"Posledice i neuspesi služe da iz njih učimo", kaže dečji psiholog Meklir.

3. Birajte svoje zadatke

Svaki put kada izaberete nešto da uradite, to znači i da nešto drugo nećete uraditi. U tom smislu, za deset godina se verovatno neće sećati da li ste se setili da mu u ranac za trening ubacite i jednu čokoladicu ili da mu napravite savršene paketiće za rođendansku žurku. S druge strane, sećaće se ako se ste stalno nervozni i urlate, a činjenica je da ćete biti ako uvek i se preuzimate na sebe.

Dakle, pokušajte da se malo opustite i da budete onaj nasmejani roditelj sa dovoljno energije da uveče i pročitate neku priču.

4. Ne organizujte bezbroj aktivnosti

Detinjstvo je jedini period kada dete ima vremena da mu bude dosadno, zato ga pustite da to iskusi. Ne treba da ima organizovan svaki minut svakog dana jer je dosada dobra za kreativnost, pomaže deci da razvijaju veštine važne za rešavanje problema, ali i da razvijaju toleranciju na frustraciju.

5. Ne nosite u školu stvari koje zaborave

Sigurno će se desiti da nekad zaboravi blok za likovno, neku svesku, knjigu, opremu za fizičko. Nemojte da im nosite u školu ono što zaborave jer se ništa strašno zbog toga neće desiti, a naučiće lekciju i sami će ubuduće razmišljati o svojim stvarima.

Učenje dece da prihvate odgovornost za male greške povećava šanse da će naučiti da je prihvate i za veće greške kasnije, prenosi msn.com.

6. Ne šaljite mejlove nastavnicima umesto njih

Iznenadili biste se koliko dece ne zna da pošalje jedan običan i-mejl, koji je napisan pristojno, pravilo, bez emotikona. Zato, pustite ih da sami vežbaju da pišu takve mejlove jer će im trebati mnogo puta u životu.

7. Ne pakujte im užine

Naravno da je važno šta dete jede, ali ne morate da se opterećujete pakovanjem savršeno iseckanog voća, palačinki koje izgledaju kao sa Instagrama... Naročito ako dete u školi ima ponuđene obroke, užina je samo bonus. Takođe, dobro je da pustite dete da samo pakuje užinu koju će da ponese i da to bude njegova obaveza.

8. Vodite ih u kupovinu namirnica

Odlazak u kupovinu namirnica je dobar način da deca postanu svesna da hrana "ne pada s neba". Osim toga, nije baš sjajna opcija da morate da tražite nekoga da vam pričuva dete kad god morate u nabavku hrane, iako naravno nije baš silno zabavno da ovu aktivnost obavljate s mališanima. Svakako, verovatno će vremenom postati zahvalniji za sve što imaju da jedu...

9. Naterajte ih da idu napolje bez vas

Činjenica je da su vremena drugačija nego kada smo mi odrastali, ali je ipak važno da mic po mic osamostaljujete dete, puštajući ga najpre da se igra samo u dvorištu, ako ga imate, a kasnije da samo "luta" po kraju, parku... Važno je da mališani uče da sami procenjuju rizike, da rešavaju konflikte...

10. Provedite vreme kod kuće radeći ono što vam je zabavno

Podaci pokazuju da roditelji provode više vremena nego ikada uključeni u aktivnosti koje se tiču dece, što znači da nemaju baš mnogo vremena za sebe.

Vreme za decu ne mora uvek da znači da se igrate sa njima, već mališani mogu, recimo, da vas gledaju i pomažu vam dok sadite cveće, čitate, pravite kolače... Možda će u nekim od tih aktivnosti i poželeti da vam se pridruži.

Odgajanje dece tako da izrastu u samostalne, nezavisne ljude je cilj svakog roditelja, a da bi tako i bilo, slobodno ponekad dozvolite sebi da budete malo lenji. Čak i dečji psiholozi kažu da ne treba da vas zbog toga grize savest jer zapravo činite dobro mališanima. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu  TikTok/psychologywithdrana