Zašto je pomaganje mami toliko važno za decu? Mališani su vredni po prirodi, kasnije nauče da ne vole da rade

Kućni poslovi i briga o deci nisu samo mamine obaveze, već moćna sredstva za formiranje samosvesti, shvatanja rada i odgovornosti kod mališana.

Shutterstock

Blogerka Agda Reis podelila je svoja razmišljanja o tome kako pomoć u kući doprinosi razvoju srećne i mirne bebe. Mnogi roditelji veruju da je posao nešto neprijatno i taj stav prenose na sopstvenu decu. Ispostavilo se da mališani urođeno žele da pomogne. Ako dozvolite deci da pomažu u nekim kućnim poslovima, ona će nastaviti da se dobrovoljno bave ovom rutinom do kraja svog detinjstva i odrasle dobi.

Dozvolite svojoj deci da vas posmatraju tokom kućnih poslova, kao što su pranje ili čišćenje. Pitajte da li žele da pomognu da se odeća stavi u mašinu za pranje veša ili da se odlože namirnice. Iako su njihove mogućnosti ograničene, važno je pokazati im kako da obavljaju kućne poslove.

Rad sa mališanima može potrajati duže i možda neće uvek biti efikasno, ali oni uče i željni su da pomognu. Tako ćete lakše održavati red i imati vremena za sopstveno opuštanje dok deca spavaju.

Pomoć ne samo da olakšava roditeljske obaveze, već pozitivno utiče i na decu. Oni stiču vredne veštine, osećaj sopstvene vrednosti i pripadnost, shvataju da je njihov doprinos važan za dobrobit porodice. Dakle, podsticanje dece u kućnim poslovima je način da se odgajaju odgovorni i samouvereni odrasli ljudi.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson