Jedan od glavnih zadataka svakog roditelja je da dete osposobi za samostalan život. Stručnjaci veoma često ističu da mališanima treba dopustiti da učestvuju u kućnim poslovima, naravno, u skladu sa svojim uzrastom jer im to pomaže da se osete korisno, ali i da nauče neke važne veštine.

Da li i vi tražite od svoje dece da vam pomognu u kućnim poslovima? Mama Sem Keli ističe da to ne radi, zapravo ne tim rečima i evo zašto smatra da je problematično tražiti od dece pomoć u kući.

"Trudim se da nikada ne koristim izraz ’pomoći’ kada su u pitanju kućne obaveze", započela je svoju priču na Instagramu ova mama, koja je inače terapeutkinja, a sada majkama drži treninge roditeljstva.

"Kada kažemo stvari poput ’pomoći mami’, time impliciramo da je zapravo mamin posao sve u vezi sa kućom, a svi ostali samo ’pomažu’ u toj njenoj ulozi. To je poruka koju želimo da dekonstruišemo", kaže ova majka troje dece.

"Nije posao mame da bude zadužena za sve u vezi sa kućom i porodicom, dok ostali samo ’uleću’ da pomognu tu i tamo".

Keli ističe da je "održavanje kuće 100 odsto timski posao. Zato, umesto da tražim pomoć, ja koristim reč rad.

Ona je navela primer, pa tako deci kaže: "Hej, možeš li da radiš sa mnom da izvadimo sudove iz mašine?"

Keli ističe da reč "rad" šalje poruku da je posao koji se obavlja u kući zaista rad, a ne neke lagane obaveze koje ne zahtevaju nikakav trud ili su za mamu zabavne i prijatne samo zato što je žena, dodavajući da izraz "posao" ipak ne mora da ima negativan prizvuk.

"Zapravo, zdravo je da se deca rano upoznaju sa radom. Korišćenje ove reči umesto reči ’pomoć’ će povećati njihovu toleranciju na rad i učiniće ih otpornijim", poručuje Keli.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/N. Z.)