Ne odustajte od zdravog gajenja dece: Dr Miroslav Pujić objasnio greške helikopter roditeljstva

Prof. dr Miroslav Pujić odgovarao je na najaktuelnija pitanja vezana za izazove roditeljstva i dao savete kako da se ne greši.

Shutterstock, Instagram Prinscreen viseodzivota

Mnogo je dilema, grešaka koje se prave iz najbolje namere, kada je vaspitanje dece u pitanju. Prof. dr Miroslav Pujić dao je odgovore kako da se mališani izvedu na pravi put i šta nikako ne treba da se radi.

“Postoje helikopter roditelji i koji kontrolišu sve. Nije dobro. I postoje roditelji koji su “čistači snega”. Oni se trude da deci sve bude komforno i opušteno. Da ništa praktično ne osete, mi na taj način uopšte ne pripremimo decu za život. Nesposobni su i stradaće. E sada, kako biti u sredini ili kako biti razuman roditelj? Postoji razlika u tome kako biti autoritet i autokrata. Autokrata nema vremena za decu i on će samo dete ošamariti ili narediti, a mi volimo kad nas deca slušaju i onda kažemo, “dobra su, sve slušaju”. To nije dobro u bukvalnom smislu. Dobro je u opštem smislu. Ako ti roditelji kažu, “sve slušaju”, kada će da razmišljaju?

Savet je, i ne kažem da je ovo sve idealno, ali možda će pomoći svima nama u roditeljstvu, a i meni sada u ulozi dede, “Samopoštovanje vašeg deteta se gradi tako što se dete prvo pohvali, a u našoj kulturi nema pohvale. Ti doneseš nekom poklon, on te izgrdi što si mu to doneo, “Nisi trebao da se trošiš”, “Istući ću te, starije žene obično kažu. Mi nemamo naviku da pohvalimo. Dete treba pohvaliti. Kada čujete da dete kaže ružnu reč, opsuje, “ Jao vidi što je sladak, kako zna” mu se kaže. Zašto pohvalimo to, a ne pohvalimo kada je dete uradilo nešto dobro?”

"Nikada nemojte upoređivati decu, “Vidi kako on može a ti ne, nisi dobar”. Znači nema upoređivanja. To je kulturološki problem u našoj zemlji. Mi se strahovito upoređujemo. Kako komšije, kako ovaj, kako onaj.

Nemojte dati ružne komentare. “Kako si glup, ponašaš se kao beba.. Nemojte ići tim putem, i nemojte završavati sa fizičkim kažnjavanjem. Udarci zapravo govore, “ Doći će dan kada ću da ti vratim”.

Moraju se postaviti granice. I molim vas roditelji postavljajte ih. Moja ćerka je rekla 20 minuta gledanja televizije, i to ne šta hoćeš, nego poučne stvari. Ona živi u Engleskoj, ali pusti Kolibrije i Kockicu, stare one emisije, da se uče pametne stvari i da se uči jezik usput. Znači samo da uče pametno, a ne gluposti.

Morate izdvojiti vreme za decu, nema opravdanja, mora da se nađe vreme za funkciju roditelja. Moramo da znamo od tad do tad je vreme samo za decu. I kad smo izdvojili vreme, moći ćemo da utičemo na decu i da budemo uzor. Ako nismo uzor, a ja najviše vidim taj problem kod mladih roditelja, koji nisu uzor. Često su nervozni, nemaju strpljenja ni volje da se bave decom, pale cigaretu za cigaretom. Pa takvo dete će da isto da bude nervozno, da puši i okreće se svim stvarima kao i roditelji.

Dijalog i komunikacija su ključni, ne može biti naređivanja stalno. U ovo današnje vreme pogotovu, kada su informacije dostupne.

Ljubav je ključna, mazite svoju decu. I ja vas molim dragi roditelji, ne odustajte od zdravog roditeljstva.”

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Dvorište sa bazenom raj za decu  Instagram/mrs_ermerson