I ja sam dobijao batine, pa šta mi danas fali? Psihološkinja otkrila šta se krije iza ovakve izjave

Najčešće čim se pomenu batine, začuje se da je sve to nekad bilo normalno, ćuške su nas podigle i šta nam fali? Psihološkinja je otkrila šta se krije iza ovih stavova.

Shutterstock, Instagram Printscreen dr.vanessalapointe

Dr Vanesa Lapointe je doktor psihologije sa više od 20 godina iskustva, predavač, edukator za roditelje, autor nekoliko bestselera. Za sebe kaže da joj je životna misija da pomogne roditeljima da svet vide dečjim očima. Na Instagramu objavljuje vrlo često, a njena gostovanja i kratki videi su u najmanju ruku inspirišući.

U jednom od njih govorila je o temi koja je i na Balkanu gotovo uvek izvor prepirki – fizičko kažnjavanje dece ili batine. I to je objasnila na jedan sjajan način.

„Ljudi umeju da kažu ‘Pa, i mene su udarali i tukli kad sam bio mali, i šta mi fali? Ispao sam dobro.’ Ne, niste dobro. Ako mislite da je u redu udarati decu, niste dobro. To je znak da imate ranu. Mislim, vi ste izuzetno, celovito ljudsko biće, sa emotivnom ranom koja još čeka da bude izlečena.“ – rekla je dr Lapointe.

Suština je da kada kažemo da verujemo da je u redu udarati decu, mi zapravo otkrivamo nelečenu duboku emocionalnu ranu. Ali kada svoju ranu izlečimo i odlučimo da to verovanje preispitamo i promenimo, naići ćemo na mnoge druge, bolje i nežnije pristupe odgajanju naše dece.

Zelena učionica/Yumama/ Jasna Drenovac

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Mama o neredu od igračaka  TikTok/briknavel