Zašto je pogrešno da detetu date slatkiš kada plače? Dečji psiholog ističe da se tako stvaraju štetne navike

Dečji psiholog objašnjava zašto je loše da detetu date keksić ili čokoladicu kada želite da se smiri i prestane da plače.

Shutterstock

Kada dete počne da plače, bilo da se udarilo ili zbog nečega uznemirilo, naravno da mame i tate, ali i bake i deke, žele što pre da ga uteše i umire. Mnogi tada posežu za slatkišima – "Hajde, dođi da ti da mama kolačić, da te to prestane".

Međutim, dečji psiholog Darija Dugentsova je u intervjuu za ridus.ru upozorila da stalno umirivanje dece slatkišima može da dovede do toga da deci postane navika da jedu slatkiše i drugu nezdravu hranu kako bi umanjili stres. Kao rezultat toga, mogu da se javi brojni problemi u odraslom životu, uključujući i prekomernu težinu.

Psiholog ističe da roditelji često ne dozvoljavaju deci da pokažu svoje emocije, pa kada plaču, mame i tate im govore da se smire i daju im čokoladicu ili neki rdugih slatkiš. To polako postaje obrazac ponašanja, pa dete uči da se u svakoj stresnoj situaciji smiruje nečim ukusnim, slatkim, slanim.

"Ispostavlja se da zapravo ne znamo da iskusimo svoje emocije, da ne pokušava nekako da ih ’rešimo’", dodaje Dugentsova.

Ona ističe da ako je dete uznemireno, plače, treba da otkrijete razlog, pokušate da razumete kako se oseća, šta pokušava da vam kaže ili uradi. Naglašava i da je važno da naučimo decu da iskuse i dožive i negativne emocije na društveno prihvatljiv način. Na primer, dete može da udara u jastuk kada je ljuto, ili da tapše rukama, a glavna stvar je da ne naškodi ni sebi ni drugima. Takođe, važno je da se razgovara o ovim emocijama.

"Prvo pustite dete da radi to što želi, a onda razgovarajte sa njim. Na primer, možete da pokušate da pogodite kako se u tom trenutku oseća i šta se dešava", savetuje psiholog, dodajući da će mališan verovatno klimnuti glavom kada pogodite šta je u pitanju ili će iz toga što se smiruje biti jasno da se negativne emocije povlače.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

BOLEST MODERNOG DOBA: Svako treće dete u Srbiji je GOJAZNO!  Kurir televizija